Хинап

В зависимост от сорта, Хинапа - известен още, като Китайска фурма, се предлага в няколко различни размери и форми, вариращи от овални до сплеснати, кръгли, удължени или цилиндрични.
Когато не са узряли, месото им е с хрупкава текстура и ябълко-подобен сладък до леко тръпчив вкус.
Цветът на добре узрялите върху дървото плодове, се променя от светло зелено до червено или кафяво.
Опакован с впечатляващ списък от основни хранителни вещества, витамини и минерали, хинапа допринася за общото благосъстояние на организма.
Хинап, може да звучи като смешно име за плод, но не позволявайте на името да ви заблуди ... това е един от най-мощните здравословни плодове, за хората, които знаят неговата истинска стойност.

Пигментите извлечени от плодовете на Индийския хинап се използва за боядисване на коприна в Бирма.

Кората е източник на кафяв пигмент, който е популярен в Кения.

Хинапа и ореха, често са поставяни в спалнята на младоженците, като знак за плодородие в традиционната Китайска сватбена церемония.

Плодове се използват за замразяването на риба в Етиопия.

Листата на хинапа имат уникалния ефект да потискат сладкия вкус - когато се сдъвче едно листо, променя вкусовите рецептори и няколко часа след това захарта има вкус на пясък.

Има и едно твърдение, че ако се отглежда в черноземна почва, хинапът губи полезните си свойства.

В Китай има поговорка, която гласи, че може месото да липсва в менюто, но хинапът трябва да присъства всеки ден.

Китовете са били масово преследвани в миналото, като източник на восък (наречен спермацет), който се използва широко в козметичната и фармацевтичната промишленост и за производство на индустриални смазочни материали.
След откритието, че висококачествено масло от хинапа, може да замени спермацета във всички промишлени продукти, избиването на кашалотите било прекратено.

Маслото извлечено от хинапа е алтернативен източник на гориво и всъщност, може да е по-добро в много отношения от традиционните дизелови горива. В действителност, изследователите от университета в Обединените Арабски емирства доказаха, че гориво, получено от масло на хинапа, причинява по-малко корозия на двигателя от петролната основа на дизеловото гориво.

Хинапа е многогодишно растение, което може да оцелее в дивата природа, повече от 300 години.

Покажи :
Покажи :
Сортиране по :
Хинап Ланг
Сорт: Хинап - Ланг