Избор и Съхранение

Сезона на черешите започва от началото на май и продължава до средата на август.

Пресните и узрели череши имат кратък срок на годност.

Избирайте череши, които имат светла, блестяща кожа със зелена дръжка, която да е здраво закрепена към горния край на плода.

Дръжте пресните череши в хладилник, като преди консумация ги изплакнете със вода и ги оставете за малко на стайна температура.

Съвети за Безопасност

Въпреки че черешите са опаковани с хранителни вещества, прекалената консумация или заместването на други основни храни, може да предизвика хранителни дефицити.
Докато черешите са богати на въглехидрати, включително естествени захари, фибри, витамин С и калий, те не разполагат с достатъчни количества от другите витамини и минерали, хранителен протеин и сърдечно-здрави мононенаситени мазнини.
Въпреки това, консумацията на череши в препоръчителни порции, като част от добре балансирана диета, вероятно няма да доведе до хранителни дефицити.

Ако страдате от диабет, язва на стомаха, затлъстяване или хронични възпалителни процеси в белите дробове, избягваите прекалената консумация на тези плодове.

Ако имате алергия към череши, яденето им може да доведе до неприятни - дори опасни - странични ефекти.
Американската академия по алергиите, астмите и имунологията отбелязва, че най-честите признаци са усещане за затваряне на гърлото, задух и обриви.
Ако имате някои от тези симптоми, след консумацията на череши, избягвайте ги и се консултирайте с личния си лекар.
Ако имате алергия към черешите, имайте предвид, че може би сте алергични и към други плодове.

Семена, които са отровни в малки количества допринасят да се отървете от нефролитиаза и подагра.
Като дозата и схемата на потребление, трябва да се разгледа от лекар.