Лешник - Римски
Прегледи: 1442
Лешник - Римски Лешник - Римски Лешник - Римски Лешник - Римски Лешник - Римски Лешник - Римски Лешник - Римски Лешник - Римски Лешник - Римски
Други
Асортимент : Други
Сорт : Лешник - Римски

Произход : Родината на лешниците е Мала Азия. Някои смятат, че са възникнали в Дамаск - Сирия, където са израснали естествено в горите, обаче..., археологически записи на фосилизирани останки от Китай доказват, че историята на лешника е много по-стара и има доказателства за обработка на лешници, датиращи от преди 9000 години. Първият търговски разсадник в САЩ е създаден от Robert Prince през 1737 във Флашинг - Ню Йорк. Джордж Вашингтон посещава този разсадник с речен шлеп през пролетта на 1789 г. веднага, след като е бил избран за първи президент на нацията. По време на Войната за независимост, генерал Вашингтон изпраща въоръжена охрана, за да защитава, този ценен разсадник, в който се отглеждали лешниците.
Дърво : Силно растящо.
Цъфтеж : Ранен.
Срок на зреене : 20 – 30 август.
Опрашители : Бадемовиден, Тонда Джентиле и Ран Трапезундски.
Устойчивост : Не понася добре ниските температури, почвената, както и въздушната влага. Устойчиви на лешников пъпков акар.
Тегло : 3 - 3.5 гр.
Наградни точки : 1
Наличност : В очакване
Цена : 12,00лв.
Цена в наградни точки : 10

Много едри с широка кълбовидна форма.
Черупка е светло кестенява, тънка, средно твърда - запечатваща изключителен аромат и характерната за този сорт сладост.
Плодовете, след като са лишени от външната обвивка, са изящно хрупкави с много фин вкус и траен аромат.
Масленото съдържание е 64%, а Рандемана 42%.
Лешниците са узрели и готови за консумация, когато сами паднат от дървото, което се случва около 7 - 8 месеца след опрашването им.
Отличаващото Римските лешници от останалите, е че те никога не са горчиви.

Етикети : Лешник - Римски