Нар

Плодове на нара са едни от най-популярните, хранително богати плодове с уникален аромат, вкус и здравословни характеристики.
Интериорната структура на плода се отделя от тънка бяла, подобна на гъба, мембранозна, горчива тъкан, пълна с малки сладки и сочни, годни за консумация семена.
В зависимост от вида и сорта, напълно оформеното дърво на нара, дава многобройни сферични, ярко червени, лилави или оранжево-жълти на цвят плодове.
Плодовете са добър източник на много важни В-комплекс витамини, като пантотенова киселина (витамин Б-5), фолати, пиридоксин, витамин К, както и минерали като калций, мед, калий, и манган.

Името "нар" произлиза от латинската дума /pomum/, което означава - ябълка, и /granatus/, което означава - семена.

Всички видове нар се опрашват самостоятелно.

Нарът плододава само в горещ и сух климат.

Нарът има дълбока коренова система и се засажда покрай реки за контрол на ерозията.

В миналото от нара правили червена боя, а кората се използвала за боядисване на кожата.

Много библейски учени вярват, че забранения плод от Едемската градина е всъщност нар, а не ябълка.

Плодът на нара е пропит с религиозно и културно значение в Юдаизма, Християнството, Исляма, Индуизъм религиите, Персийските, Арменските, Азербайджанските и Китайските култури.

В Древен Египет, в гробницата на фараона Аменхотеп е намерена рисунка на нар.
За Египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести.

Също така, това се казва, че нарът има 613 семена, което съответства на 613 заповеди на Тора.

Наровете са били известни в Древен Израел, като плодовете, които разузнавачите донесли на Мойсей, за да докажат, плодородието на "обетованата земя".

За Арменците нарът е един от най-разпознаваемите символи на страната, като символизира плодородие и добър късмет.
На сватби в Западна Армения, булката хвърля нар и ако се счупи, разпръснатите семена гарантират, че булката ще ражда деца.
След ужасните събития на Арменския геноцид, много Арменски художници са използвали наровете в текстове и стихотворения за да опишат широк спектър от емоции, от страданието до прераждането и оцеляването на нацията.

В древногръцката митология, нарът е известен също, като "плод на мъртвите" и се смята, че е поникнал от кръвта на Адонис.
В една легенда от Гръцката митология, Персефона била отвлечена от Хадес - Богът на подземното царство за да живее в подземния свят, като негова съпруга.
Майка й, Деметра (богиня на реколтата), влязла в траур за изгубената си дъщеря и по този начин, всички зелени растения престанали да растат.
Зевс, най-високопоставеният от Гръцките богове, не могъл да позволи Земята да умре, така че той заповядал на Хадес, да върне Персефона.
Възползвайки се от правилото на Съдбите, че всеки, който консумира храна или напитка в подземния свят е обречен да прекара вечността там - Хадес, подмамил Персефона да изяде 6 семена от нар и с това я осъдил, да се връща обратно при него за 6 месеца всяка зима, правейки я богиня на подземния свят.
През тези 6 месеца, докато Персефона седи на престола на подземния свят до съпруга си Хадес, майка й Деметра скърби и не дава плодородие на земята.

Покажи :
Покажи :
Сортиране по :
Нар
Сорт: Нар
Дърво: Умерено растящо.
Тегло: 170 - 200 гр.
Срок на зреене: 20 септември - 15 октомври.
Наличие: В очакване
Плодовете са сферични, едри като портокал с жълта до червеникава кора. Вътрешната част на нара е разделена с отделения от бяло, подобно на гъба  вещество, като във вътрешността се съхраняват годни за ядене семена, които могат да бъдат...
Плодовете са сферични, едри като портокал с жълта до червеникава кора. Вътрешната част на нара е разделена с отделения от бяло, подобно на гъба  вещество, като във вътрешността се съхраняват годни за ядене семена, които могат да бъдат...
25,00лв.