Райска ябълка - Хиро Таненаши
Прегледи: 1159
Райска ябълка - Хиро Таненаши Райска ябълка - Хиро Таненаши Райска ябълка - Хиро Таненаши Райска ябълка - Хиро Таненаши Райска ябълка - Хиро Таненаши Райска ябълка - Хиро Таненаши
Други
Асортимент : Други
Сорт : Райска ябълка - Хиро Таненаши

Произход : Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото й наименование идва от гръцкото название „диоспирос“, което означава „Божествен огън“. В Китай я наричат „Храната на боговете” и се възприема като символ на радостта и младостта. В Япония пък я наричат „Плода на слънцето” и е един от символите на победата. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през XVIII в., а в България – около 1935 - 1940 г. Райската ябълка (Diospyros kaki) е вид растение от семейство Абаносови (Ebenaceae). Известна е още с наименованията субтропична хурма, японска хурма, каки и др. Значението й се определя от редовното и изобилно плододаване и голямата биологична стойност на плодовете. Дървото достига до 8 - 10 метра височина, понякога дори и 15м. В Китай се срещат дървета на възраст 400 - 500 години.
Дърво : Силно растящо.
Цъфтеж : Средно късен.
Срок на зреене : 20 септември - 10 октомври. Един от по-ранните сортове. Препоръчително, е да се берат след първите слани /тоест, към края на октомври/.
Опрашители : Самофертилен.
Устойчивост : През периода на покой, издържат на температури до - 15°С.
Тегло : 150 гр.
Наградни точки : 2
Наличност : В очакване
Цена : 25,00лв.
Цена в наградни точки : 24

Плодовете са оранжеви, сочни, предимно без-семкови с отлично качество и привлекателен външен вид.
Този сорт, е най-често използвания за сушене, поради високите си вкусови качества след изсушаване.
Плодовете са подходящи за консумация и в прясно състояние, тъй като съдържат много малко танини.
След беритбата, плодовете не се съхраняват твърде дълго и се препоръчва след заделяне на плодове за прясна консумация, останалите да се преработят или изсушат.