Смокиня
Прегледи: 1521
Смокиня Смокиня Смокиня Смокиня Смокиня
Други
Асортимент : Други
Сорт : Смокиня

Произход : Смокините са едни от първите растения, отглеждани от хората. Те са документирани в историята, като източник на храна от над 11 000 години. За първи път са култивирани в древен Египет въпреки, че се смята, че са родени в Близкия изток и западните части на Азия. Ботанически смокините принадлежат към черниците - семейство (черничеви), в рода - Ficus. Научното наименование е: Ficus Carica. Успешно вирее и в България, като най-добри условия за това има в Пазарджишко, Пловдивско, Санданско, Петричко, както и по Южното Черноморско крайбрежие. Новите сортове смокини са били създадени чрез селективно размножаване.
Дърво : Умерено растящо.
Цъфтеж : Цъфтежа е продължителен, но само летните съплодия успяват да узреят.
Срок на зреене : Август - Октомври.
Опрашители : За качествено оплождане, е необходимо в района да е разпространено насекомото - "Смокинова оса" или Бластофига.
Устойчивост : Смокинята е чувствителна към ниските температури и при –20 градуса измръзва. Важна биологична особеност, която позволява нейното отглеждане и по на север, е бързото избиване на нови издънки след измръзване, които започват да плододават още на 2-та година. Плодовете имат отлична устойчивост срещу напукване и загниване.
Тегло : 50 - 70 гр.
Наградни точки : 1
Наличност : В очакване
Цена : 12,00лв.
Цена в наградни точки : 10

При консумативна зрялост, плодовете имат пъстра, ръждиво-червена до лилава кожа с леко бледо-зелен оттенък при дръжката.
Месото им е червено с кехлибарено-тонизирани ядливи семена.
Семената са многобройни и обикновено кухи при не-опрашените плодове, докато при опрашените - семена предоставят характерния ароматен вкус на смокините.
Кожицата е тънка, а месото е много нежно, сочно и сладко с великолепно балансиран вкус.

 

Етикети : Смокиня