Лешниците се нуждаят от минимална или никаква резитба, когато се отглеждат като храст, във този случай, е нужно само премахването на издънките, които възникват от корените.
Когато расте спонтанно, лешника образува много широк храст.
Леторастите и издънките, които никнат постоянно стават дълги, гъсто преплетени клони, което води до неудобство при култивирането и добиването на плодовете.
 
В гъстите и тъмни корони, засенчени с зеленина, се консумира повече от натрупаната органична материя, отколкото може да се произведе.
Докато резитбата в съответствие с биологичните закони, регулира общата листна маса и координирано с други необходими условия, допринася за ефективния фотосинтез.
Въз основа на горните факти, за да се осигурят редовни и изобилни добиви с добро качество, е необходимо всяка година да подновявате дървото.
Изберете шест силни горни разклонения, които да формират основата на скелето и ежегодно премахвайте старите и по-ниските клони, както и всички преплитащи се разклонения, които засенчват вътрешността на дървото и пряко се отразяват на формата му.

Въпреки голямото значение, което има, резитбата не е всемогъща и не може да реши всички проблеми, но в комбинация с други мерки, регулиращи благоприятното съотношение между коренова система и надземна част, дървото насочва всички дейности в процеса на възпроизводство, като гарантира - хармонизиране на вегетативния растеж, правилно плодородие, жизненост и дълголетие.