Смокините са продуктивни със или без тежка резитба, важно е само през първите години.
Без резитба, смокините растат до около два пъти от стандартната височина и стават по-широки.
Техните корени могат да бъдат агресивни, затова всяка година с остра лопата, трябва да прекъсвате корените, които са се увеличили от стъблото на повече от 1 метър.

Първо и най-важно е да носите ръкавици, както при резитба, така и при прибиране на смокините, тъй като дървото съдържа млечен сок, който може да раздразни кожата.

Първата резитба на смокинята, се прави веднага след засаждането /независимо дали на по-късен етап, ще се оформя, като храст или дърво/.
Реже се на 80 см. до 1 метър от земята, което ще позволи на дървото, да се съсредоточи върху развитието на корените, да се установи по-добре и също така, да помогне за по бързото избиване на странични разклонения.

По-удобно и често практикувано, е смокинята да се формира като храст с 4 - 5 клона.
В процеса на растеж, в основата на фиданките се образуват издънки, излишните се премахват за да се предотврати прекомерното струпване и да се осигури добър въздушен поток.
Резитбата се прави на 2 пъти – през есента се премахват клоните, които не могат да се покрият и храста се увива за да презимува.
През пролетта, след разкриването на храста, изгнилите разклонения се изрязват и се извършва прореждане, като клоните се разпределят равномерно и се връзват за подпора, която да спомогне за правото израстване на разклоненията.
Последната стъпка, е да се намалят основните разклонения с една трета до една четвърт.
Тази стъпка, помага на дървото да съсредоточи повече енергия към плода, който ще се произвежда през следващата година.

Смокините могат да се оформят и като дърво със сложни модели, което изглежда страхотно през зимата, когато стъблата са голи от зеленина, но това е ангажиращ процес, който изисква поне 4 - 5 години.
Най-честата форма е с 4 скелетни клона, които се формират на височината от 80 - 100 см от земята.
През следващите години премахвайте всички клони, които пречат на основните 4 разклонения, както и всички издънки, които растат от основата на дървото.
В началото на пролетта, когато дървото е в латентност, изрязвайте основните 4 разклонения с една трета и поддържайте центъра на дървото отворен за да се осигури добър въздушен поток.

Тъй като реколтата е за сметка на заложените от предходната година разклонения, след като се установи формата на дървото, трябва да се избягва тежката зимна резитба, която води до по ниска реколта следващата година.
По-добре е да се режат веднага след прибирането на реколтата, а за по къснозреещите сортове, лятото да се изрязва половината от клоните и остатъка да се изреже през следващото лято.