Кайсията е високо дърво - 8-12 м, с ствол до 40-60 см в диаметър и плътна, разпръсната корона.

Листата са яйцевидни, дълги 5–9 см и широки 4–8 см, със заоблена основа, заострен връх и фино назъбен ръб.

Цветовете са с диаметър 2–4,5 см, с пет бели до розови листенца, те се образуват поединично или по двойки в началото на пролетта преди листата.

Плодът е кръгъл, подобен на малка праскова, с диаметър 2,5–6,5 см (и по-голяма при някои съвременни сортове), окраската е от жълто до оранжево, често оттенъчно червена на страната изложена на слънце, повърхността може да бъде гладка или кадифена с много къс мъх.
Месото обикновено е твърдо и не много сочно.
Вкусът може да варира от сладък до кисело-тръпчив.

Единичното семе е затворено в твърда, камениста черупка, със зърнеста и гладка текстура, с изключение на трите издатини, спускащи се от едната страна.

В количество от 100 грама сурови кайсии се съдържат 48 калории и са съставени от 11% въглехидрати, 1% протеин, по-малко от 1% мазнини и 86% вода.

Сушените кайсии са вид традиционно сушени плодове и имат интензивен сладко-кисел вкус.
Те са отличен източник на витамин А, витамин Е, калий, желязо и са с високо съдържание на фибри.
Сушените кайсии могат да имат високо съдържание на серен диоксид, който обикновено се използва в малки количества, за да се предотврати развитието на плесен върху плодовете.
Много от органично сушените кайсии са кафяви, защото са изсушени на слънце: слънчевата светлина окислява месото им, което действа като естествен консервант.

Семената или ядките на кайсията, отглеждана в централна Азия и около Средиземноморието, са толкова сладки, че понякога заместват бадемите.
Италианският ликьор Амарето и Амарети бишкоти е ароматизиран с екстракт от кайсиеви или бадемови семена плюс, маслото, пресовано от тези култури, което е използвано и като масло за готвене.