Синя кайсия - Стендесто
Прегледи: 2554
Синя кайсия - Стендесто Синя кайсия - Стендесто Синя кайсия - Стендесто Синя кайсия - Стендесто Синя кайсия - Стендесто
Кайсии
Асортимент : Кайсии
Сорт : Синя кайсия - Стендесто

Произход : Новият хибрид се казва Стендесто и е постигнат след 25г. работа в Института по овощарство – Пловдив. Името идва от родителите на новия ботанически вид. „Стендесто” произхожда по майчина линия от синя слива сорт „Стенлей” и по бащина линия от кайсия сорт „Модесто”, създаден чрез конвенционална полова хибридизация, проведена през 1990г. от Аргир Живондов и Ю. Божикова. Той не е ГМО, а резултат от естествена кръстоска - прашец от слива Стенлей и женски плодник от кайсия Модесто. Официално е признат през 2012 г. и практически е първият български плъмкотен сорт, представител на нов синтетичен растителен вид Prunus domestiaca Zhiv.
Дърво : Умерено растящо.
Цъфтеж : Средно ранен.
Срок на зреене : 1 - 10 август.
Опрашители : Стенлей.
Устойчивост : Устойчиви на шарка - Рlum pox potyvirus (PPV).
Тегло : 42 - 50 гр.
Наградни точки : 2
Наличност : В очакване
Цена : 20,00лв.
Цена в наградни точки : 20

Плодовете са едри, овално-удължени, тъмно виолетови и издължени като силва, но са покрити с лек мъх, като кайсията и притежават нейния аромат.
Плодовото месо е златисто-жълто, умерено сочно, сладко, със слаба киселинност и добър, смесен кайсиево-сливов вкус и аромат.
Захарността достига 17%, а богатия минерален състав - наследен от сливата и високото съдържание на витамини - наследено от кайсията, ги правят идеални за обичайното и диетично хранене.
Костилката е средно едра, с маса 2g, представляваща 4,9% от общата маса на плода.
Тя е с удължена форма, светлокафява, от сливов тип, напълно отделяща се от плодовото месо.
Очакваният добив е като при синята слива 2 - 3 тона от декар.