Лешници

Лешника е листопадно дърво, което принадлежи към семейството на брезата.
Лешниците са заредени с множество здравословни и полезни хранителни вещества, които са от съществено значение за оптималното здраве.
Приятните на вкус, лешници са силно питателна храна, които са богати на витамин А, В и Е, както и на калций, фосфор, желязо, магнезий, мед, селен и протеини.
Ядките, не съдържат глутен, и следователно са безопасни алтернативни източници на храна, които могат да се използват при приготвянето на безглутенови хранителни рецепти за хората алергични към глутена.

Лешника е многогодишно растение, което може да произвежда плодове до над 80-годишна възраст.

Лешникът е уникален с това, че цъфти и се опрашва в средата на зимата.
Вятър носи цветния прашец до цветовете, където остава в латентно състояние до юни, когато лешникът започва да се оформя.

Името "Лешник", е измислено от Англичаните и се изполвало за местните видове от ранните заселници.
А самата дума - /лешник/ е с Англосаксонски произход.
„Hazel” произлиза от „haesel” на Англосаксонски, което означава боне /заради специфичната форма на лешника/.
През 1981 г., комисията в Орегон решава да се съобрази с общия стандарт и променя името леска на "лешник".

Лешникът е обявен за официалната ядка на щата Орегон, САЩ през 1989 г.

Според ръкопис намерен в Китай, датиращ от 2838 пр.н.е., лешника е сред петте свещени хранителни плодове, които са създадени от Бог за човешките същества.  

Лешниците са използвани, като ароматизиращи агенти в кафето и различни алкохолни и безалкохолни напитки.

Малко известен факт е, че световно известният течен шоколад с вкус на лешник Nutella, първоначално се е казвал Pasta Gianduja.
Той се базира на стара италианска рецепта, датираща от 1806 година, когато в италианския град Торино - любовта към шоколада и лешника процъфтява за първи път.

По време на управлението на Наполеон, когато Средиземноморието е било под блокада, шоколадът е бил много дефицитна стока.
Майсторът на шоколад Michele Prochet разполагал с много малко шоколад в наличност и му е трябвал начин, по който да увеличи тези оскъдни количества на шоколад.
Така му хрумва идеята да смеси шоколада с лешници.

Древните римляни, използвали факли, изработени от клоните на лешника, по време на сватбените церемонии, поради убеждението, че лешника гарантира дълъг и щастлив бъдещ брак.

748.000 тона лешници се произвеждат всяка година.
Почти 75% от глобално консумирали лешници произхождат от Турция.

Твърди се, че лешника притежава мистични сили и в древни времена, някои култове го използвали, като "пръчки за гадаене", в намирането на подземни залежи от вода, заровени съкровища, руди, както и различни други минерали.

Покажи :
Покажи :
Сортиране по :
Лешник Римски
Сорт: Лешник - Римски
Дърво: Силно растящо.
Тегло: 3 - 3.5 гр.
Срок на зреене: 20 – 30 август.
Наличие: В очакване
Много едри с широка кълбовидна форма. Черупка е светло кестенява, тънка, средно твърда - запечатваща изключителен аромат и характерната за този сорт сладост. Плодовете, след като са лишени от външната обвивка, са изящно хрупкави с много ф...
Много едри с широка кълбовидна форма. Черупка е светло кестенява, тънка, средно твърда - запечатваща изключителен аромат и характерната за този сорт сладост. Плодовете, след като са лишени от външната обвивка, са изящно хрупкави с много ф...
12,00лв.