Нар
Прегледи: 848
Нар Нар Нар Нар Нар Нар Нар Нар
Други
Асортимент : Други
Сорт : Нар

Произход : Наровете са древни плодове произхождащи от Иран и централна Азия. Има доказателства за тяхното съществуване, датиращи между 4000 и 3000 г. пр.н.е. Изследванията показват, че Египет, Йерихон и Месопотамия са били първите, които са култивирали Нар в техните овощни градини. Наровете са ботанически класифицирани, като Punica granatum, като от Френски, името буквално означава "ябълка с много семена". Нарът за първи път е въведен в Западното полукълбо от Испанските заселници през 1769 г. а днес се отглежда по целия свят, като най-добре вирее в тропически и субтропически климат. Плодове се срещат в цветове от розово, бяло, жълто и лилаво. В действителност е изчислено, че има около 500 различни сортове Нар, отглеждани в целия свят.
Дърво : Умерено растящо.
Цъфтеж : Средно ранен.
Срок на зреене : 20 септември - 15 октомври.
Опрашители : Самофертилен. Всички видове нар се опрашват самостоятелно.
Устойчивост : Нарът вирее в сухи райони и не обича влага, тъй като в такава почва лесно бива нападан от гъбични заболявания.
Тегло : 170 - 200 гр.
Наградни точки : 2
Наличност : В очакване
Цена : 25,00лв.
Цена в наградни точки : 20

Плодовете са сферични, едри като портокал с жълта до червеникава кора.
Вътрешната част на нара е разделена с отделения от бяло, подобно на гъба  вещество, като във вътрешността се съхраняват годни за ядене семена, които могат да бъдат меки или хрупкави, в зависимост от сорта.
Всички семена са затворени в прозрачна, ярко червена маса, която предлага сладко-тръпчив вкус с нотки на червена боровинка, ревен и червено френско грозде.
Напълно узрелите плодове придобиват наситен червен цвят.
Прибирането на плодовете започва, когато плодът започне да издава метален звук при почукване с пръст.
Плодове имат дълъг срок на годност и могат да се съхраняват до 6 - 7 месеца в хладилни условия.

 

Етикети : Нар