Бадемите са едни от най-добрите източници на енергия, както и на хранителни вещества.
Ядките са отличен източник на витамин Е и съдържат около 25 мг на 100 г.
Витамин Е е мощен липиден разтворим антиоксидант, необходим за поддържане на клетъчната цялост на мембраната на лигавиците и кожата, като я предпазва от вредното въздействие на кислородните свободни радикали.
Бадемите не съдържат протеина глутен и затова са един от най-популярните съставки при приготвянето на безглутенови хранителни формули.
Ядките са опаковани с много важни В-комплекс групи от витамини, като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин B-6 и фолати.
Общо взето, тези витамини работят като ко-фактори за ензими по време на клетъчния субстрат при метаболизма в човешкото тяло.
Освен това, бадемите са невероятен източник на минерали като манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен.

Здраве за мозъка

Бадемите съдържат две съществени храни за мозъка - рибофлавин и Л-карнитин, за които е доказано, че подобряват активността на мозъка.
Проучвания показват, че бадеми са хранително полезни за цялостното здраве и нормалното функциониране на нервната система.

Анемия

Бадемите включват мед, желязо и витамини, които са като катализатор в синтеза на хемоглобин и по тази причина се използват, като решение за анемия.

Холестерола

Редовното консумиране на бадеми, помага да се повиши количеството на липопротеините с висока плътност (HDL) и да намаляват нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL).
Този конкретен баланс е от съществено значение за здравословното ниво на холестерола, заедно с намаляването на LDL (лошия холестерол).

Здравето на костите

Бадемите са идеален източник на множество минерали, витамини и фосфор.
Фосфорът може да окаже съществено влияние върху здравината на костите и зъбите, като същевременно предотвратява появата на свързаните с възрастта заболявания като остеопороза.

Сърцето

Мононенаситени мазнини, протеини и калий, намиращи се в бадемите са общи инструменти за здравето на сърцето.
Витамин Е е ефективен антиоксидант, който намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, а наличието на магнезий, може да помогне за предотвратяването на сърдечните атаки.
Бадемите имат голям ресурс на фолиева киселина и помагат да се намали количеството на хомоцистеин, който причинява натрупването на мастни плаки в артериите.
В допълнение, флавоноидите в кожата на бадемите комбинирани с витамин Е, създават ефективен щит към увреждане стените на артериите.

Имунната система

Бадемите са чудесни източници на алкални материали, които подпомагат силата на защитните механизми и повишават способността за отблъскване на заболявания.

Противовъзпалително

Много хора смятат, че думата "мазнини" означава нещо негативно, обаче специално мастните киселини са от решаващо значение и могат да бъдат много полезни за  здравето.
Тялото не може да създава свои собствени мастни киселини и затова трябва да ги получаваме от хранителни източници.
Бадемите съдържат две изключително важни мастни киселини - линоловата и линоленовата киселина.
Тези мастни киселини са от съществено значение за намаляване на възпалението в тялото.
Мастните киселини помагат за намаляване на нивата на "лошия холестерол" (LDL холестерола) и насърчават здравето на кожта и косат.

Регулиране на кръвното налягане

Калият, съдържащ се в бадемите, помага да се управлява нивото на кръвното налягане.

Увеличава енергията

Наличието на манган, мед и рибофлавин в бадемите работи добре за производство на енергия, както и за скоростта на метаболизма.

Диабет

Ядките са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на здрави мазнини, протеини и фибри.
Бадемите помагат за намаляване увеличението на глюкоза, както и нивата на инсулин веднага след хранене, което осигурява защита срещу вредните шипове в кръвната захар.

Бременност

Бадемите съдържат фолиева киселина, която ще помогне за намаляване на честотата на вродени дефекти при новородени бебета.
Освен това, те насърчава здравословния растеж на клетките, както и образуването на тъканите.

Облекчава болката и мускулите

Бадемовото масло има аналгетични свойства, които помагат за намаляване на болката и стреса от напрегнати мускули.
Няколко супени лъжици бадемово масло, втрити в засегнатата област, осигуряват незабавно облекчаване на болките.