Някои от ползите за здравето от дюлята включват способността й, да помага за предотвратяване на рак, помощ в загубата на тегло, подобряване здравето на храносмилателната система, намаляване на холестерола, стимулирането на имунната система, предотвратяване на стомашно-чревните заболявания, успокоява възпалението, увеличаване здравето на кожата, намаляване на кръвното налягане, предотвратяване на алергични реакции и стимулиране на кръвообращението в сърдечно-съдовата система.
Освен че са лесно достъпни и вкусни плодове, дюлите са ценни, заради голямата полза за човешкото здраве.
Дюлята, е богат източник на витамин С, цинк, калий, мед, желязо и диетични фибри.
Също така, дюлята е богат на някои органични съединения като катехин, епикатехин, лимонен, както и различни други фитонутриенти.

Рак

Изглежда, че ракът е един от най-често обсъжданите заболявания в историята, ето защо, всичко, което може да намали шансовете за развитие на рак, обикновено става доста популярно.
Високото ниво на антиоксиданти, включително фенолни и фитонутриенти съединения, открити в дюлята, са много ефективни при неутрализиране и премахване на свободните радикали от организма.
Свободните радикали са опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм.
Антиоксидантните съединения в дюлята, са пряко свързани с намаляването на риска от развитието на различни видове рак.

Отслабване

Един от най-добрите начини да поддържате ниско тегло и да си гарантирате добър метаболизъм е да поддържате оптималнaта работа на системата и да се подобри храносмилането.
Дюлята е с високо съдържание на диетични фибри, както и повечето плодове, но значитело по-високите нива означават, че стомашно-чревната система работи по-ефективно.

Стомашно-чревни заболявания

Общото функциониране на храносмилателния тракт, който диетичните фибри улеснява, също може да помогне за предотвратяването на някои стомашно-чревни състояния, като възпалителна болест на червата (IBD), различни видове рак, или дивертикулит.

Здраве за кожата

Високото ниво на антиоксиданти и витамини намерени в дюлята, са много полезни за поддържане на кожата, като я поддържат здрава и млада.
Антиоксидантите елиминират вредите, които свободните радикали предизвикват, като намаляват появата на бръчки, премахването на петната и помагат да се защити кожата от въздействието на UV радиация.

Кръвно налягане

Калият е един от най-важните минерали в човешкото тяло, тъй като е от съществено значение за поддържане на кръвното налягане и улесняване на ефективното прехвърляне на течности в клетките на тялото.
По отношение на кръвното налягане калият помага на кръвоносните съдове и артериите да се отпуснат, като по този начин се намалява натоварването на сърдечно-съдовата система.
Това може да намали рисковете за развитие на заболявания като атеросклероза, коронарни сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти.

Алергични реакции

Дюлята се слави със своята способност да контролира алергичните реакции.
Когато се прилага като мехлем или гел върху кожата, може да помага за атопичен дерматит и други подобни кожни заболявания.
Високите нива на витамин С, също помагат да се контролира възпалението и подобряването на здравето и външния вид на кожата.

Имунната система  

Както споменах по-горе, дюлята има огромно количество антиоксиданти, но и другите витамини, като витамин С и Е, също стимулират имунната система по различни начини.
Например, витамин С стимулира имунната система, като увеличава белите кръвни клетки, които са на първата линия в защитата срещу патогени, вируси и бактерии в организма.

Косата

Богатото минерално съдържание на дюлята включва желязо, мед и цинк.
Тези три минерала, заедно с различни други микроелементи, са необходими за производството на червени кръвни клетки.
Когато производството на червените кръвни клетки е високо, тогава циркулацията в тялото се увеличава, което означава, че кислорода циркулира в рамките на тялото.
Това увеличава притока на кръв към кожата и скалпа, което увеличава здравето на космения фоликул и стимулира растежа.