Древните китайци са използвали дренките за много цели в медицина.
Като лекарство той е широко използван за лечение на болки в долната част на гърба и коленете, световъртеж, шум в ушите, често уриниране, дефицити в черния дроб, втрисане и повишена температура, продължително изпотяване, сърцебиене, неравномерен пулс, неврастения, нарушения в менструалния цикъл и т.н.
Има дълъг списък от популярни билкови формули, които се основават на плодове от дрян.

Традиционната китайска медицина определя този плод като ефективен диуретик, т. к. стимулира производството на урина, дава възможност за детоксикация на тялото и поддържа нормалното функциониране на бъбреците.

Сок или компот от дренки, e подходящ и подпомага лечението на диария и при малки деца.

При катари и фебрилни състояния се употребява отвара от плода или цвета, както и натуралният сок.

Дрянът има отлични антиоксидантни свойства и осигурява известна защита срещу свободните радикали, за които е известно, че предизвикат някои тежки заболявания.

Поради високото съдържание на витамин С, се смята, че дренките осигуряват защита срещу вируси, които причиняват настинка и грип.

Дренките са една от шестте билки в Лю Вей Ди Хуан Уан, една от най-укрепителните тонизиращи формули на традиционната китайска медицина.
Тази формула се използва най-често при преумора, недостатъчна почивка, и забързан начин на живот.

Според някои изследвания, кората и листата на дървото имат антимикотични агенти, които могат да бъдат използвани при лечението на много гъбични инфекции, които се развиват върху кожата.

Кората на плодовете също е хранителна и помага за възстановяването на загубените хранителни вещества от организма.

Стипчивостта на плода, подпомага свиването на мускулите на тялото или тъканите в случай на прекомерно кървене.
Гаргарата от сока на дренките е еликсир за възпалени венци, тъй като има кръвоспиращо действие.
 
Стипчивостта действа като добро лекарство за чревни оплаквания и треска и е антипирептик, който помага за намаляване на високата температура, като в същото време снижава телесната температура до нормалната.

Дренките повишават апетита и се препоръчват при лечение на туберкулоза, както и при желязо-дефицитна анемия и нарушен алкално-киселинен баланс на организма.