Плодовете на хинапа се използват като билково лекарство в продължение на стотици години в Китай, както и в други Азиатски страни.
Плодовете съдържат много ценни хранителни вещества - захари, белтъчини, киселини и мазнини, особено богати са на кобалт, йод и желязо, и са с извънредно високо съдържание на витамин C - 18 пъти повече от лимона.
Тъй като този плод е изключително здравословен и зареден с множество минерали и витамини, той може да помогне в поддръжка на кръвния поток, хормоните в тялото, костните фрагменти, мускулите, ензимите в тялото, лечение на рак, подобряване здравето на кожата, прочистване на кръвта, облекчаване на стреса, стимулира спокоен сън, укрепване на имунната система, защитава черния дроб, помага в загуба на тегло, увеличава костната минерална плътност и детоксикация.

Детоксикация

Сапонините и алкалоидите, присъстващи в плодовете са пряко свързани с пречистването на кръвта и изкореняването на вредните токсини от организма.
Това антиоксидантно действие помага за предотвратяване на голям брой разстройства и заболявания, както и за облекчаване на стреса в имунната и лимфната система.

Здравината на костите

Редовната консумация на достатъчно количество минерали, като калций, фосфор и желязо, е един от най-добрите начини за укрепване на костите.
С напредване на възрастта, сме предразположени към остеопороза, както и към други условия за разграждането на костите - консумирането на плодове от хинап може да забави или да обърне тази тенденция.

Храносмилането

Плодовете са свързани с подобряване процесите на храносмилане в организма.
Това е най-често свързано със съдържащите се в плода фибри, но сапонините и тритерпеноидите, също играят важна роля, чрез повишаване усвояването на хранителните вещества и насърчаване движението на храната през червата.
Помагат също за предотвратяване на запек, спазми, подуване на корема, както и за по-сериозни стомашно-чревни заболявания, като рак на дебелото черво.

Спокоен сън

Хората, страдащи от безсъние или безпокойство, могат да консумират екстракт от семена на хинап, който има успокояващ ефект и е добър лек за безсъние.

Имунната система

Хинапът е един от най-добрите източници на антиоксиданти, като витамин С, витамин А, както и множество органични съединения и киселини.
Антиоксидантите помагат да се неутрализират свободните радикали и опасните странични продукти на клетъчното дишане, които са отговорни за повечето хронични заболявания и заболявания в организма.
Витамин С, също така насърчава производството на бели кръвни клетки, което е на първа линия по-важност в защитата на имунната система.

Стрес и тревожност

Редовната употреба на екстракт от плодовете на хинап оказва въздействие върху хормоналните нива и насърчава по-спокойно и отпускащо усещане в цялото тяло.
За лицата, които често страдат от хроничен стрес или тревожност, леката закуска с няколко сушени плода, може да спомогне за облекчаване на хормоналните нива и да защити организма от тежките странични ефекти на стреса.

Лечение на рак

Въпреки че все още се изследват точните механизми и конкретни взаимоотношения между хинапа и рака, ранни резултати показват положителна връзка между биоактивните съединения в хинапа с намаляването на свободните радикали и разпространението на раковите клетки.

Кръвообращение

Хинапът е добър източник на желязо и фосфор, които са ключови елементи в червените кръвни клетки.
Ако страдате от ниско съдържание на желязо в кръвта или анемия, може да се появят симптоми като мускулна слабост, лошо храносмилане, умора, когнитивно объркване и замаяност.
Консумирането на хинап може да увеличи притока на кръв, като по този начин се осигурява по-ефективното окисление на органите и крайниците.

Здрава кожа

Антиоксидантите присъстващи в хинапа се справят с множество възпаления на кожата като псориазис, екзема и акне.
Също така, помага да се предотврати появата на бръчки и белези поддържа кожата стегната и здрава.

Ползите от използването на масло от хинап

Маслото извлечено от хинапа е наистина незаменимо, неговата универсалност го прави неизменна част от индустрията в грижата за косата и е широко използвано в козметичните продукти при грижа за кожата.  
Уникалното при него, за разлика от повечето други растителни масла, е, че до голяма степен прилича на себум - восъчно вещество, произвеждано от нашата кожа, така че може да действа като естествен балсам за кожата.
В суров вид маслото има лек орехов мирис и ясно златист цвят, а рафинирано е напълно без мирис, без всякакви ароматизиращи средства и се използва за козметични и лечебни цели.
Тъй като маслото има много ниска точка на топене, на практика остава в течно състояние през цялото време и може да се използва директно, без разреждане.
И най-важното - отговаря на всички типове кожа.

Ползи за кожата

    Овлажнява кожата
    Лекува кожни заболявания
    Балансира мазната кожа
    Намалява бръчките и признаците на стареене
    Ефективен при лечение на акне
    Намалява последиците от слънчево изгаряне
    Намалява възпалението на кожата
    Работи като антибактериално и противовъзпалително средство
    Може да се използва като масло за тяло
    Лекува напуканите пети
    Поддържа ноктите здрави
    Прави устните меки и може да замени балсама за устни
    Намалява тъмните кръгове под очите
    Намалява стриите при бременност
    Помага при екзема и псориазис
    Помага при заздравяване на рани
    Лесно отстранява грим

Ползи за косата

    Почиства скалпа
    Добавя блясък на косата
    Помага за растежа на косата
    Отлично е за суха коса
    Третира мазен скалп
    Помага за поддържане цвета на косата
    Контролира косопада