Ползите за здравето от кайсиите, включват способността им за лечение на нарушено храносмилане, запек, болки в ушите, треска, кожни заболявания, рак и анемия.
Смята се също, че кайсията помага в грижата за кожата, особено при жените, заради което са и добавени в различни козметични продукти.
Освен това, кайсиите имат способността да подобряват здравето на сърцето, намаляват нивата на холестерола, предотвратяват влошаването на зрението,помагат при отслабване, лечение на респираторни заболявания, повишаване здравината на костите и поддържане на електролитния баланс в организма.
Впечатляващите ползи за здравето от кайсиите, се дължи на съдържанието на витамини, като витамин А, витамин С, витамин К, витамин Е, и значителни количества ниацин, както и тяхното минерално съдържание, което включва калий, мед, манган, магнезий и фосфор.
Хранително, кайсиевите семена са подобни на други ядки - те са богати на здравословни мазнини и осигуряват фибри и желязо.
Кайсиите не съдържат холестерол, натрий и наситени мазнини.
Яденето на 3 пресни кайсии, може да ви снабди с 45% от дневния препоръчителен прием за витамин А.
Сушените кайсии са много добър източник на енергия, като съдържат 40% повече захар и са сред храните, консумирани от астронавтите по време на мисиите Аполо през 1960 - 1970 г.

Ползите за здравето от кайсиите, включват следното:

Запек

Кайсиите са богати на фибри и, следователно, са добри за гладките движения на червата.
Благодарение на разхлабителните свойства, често се препоръчват при пациенти, които страдат от запек, защото стимулират стомашните и храносмилателните сокове, помагащи за усвояване на хранителните вещества.

Здрави кости

Кайсиите имат значителни количества от всички минерали, необходими за правилния растеж на костите.
Калций, фосфор, манган, желязо и мед, всички те играят определена роля в създаването на костната материя.
Ето защо, кайсиите могат да гарантират здравословното развитие на костите, както и предотвратяването на различни, свързани с възрастта заболявания, включително остеопороза.

Здраво сърце

Кайсиите са чудесен начин да се защити сърцето от голямо разнообразие от заболявания, като атеросклероза, сърдечни пристъпи и инсулти.
Високата стойност на витамин С, предпазва сърцето от свободните радикали.
Калият понижава кръвното налягане, чрез облекчаване на напрежението на кръвоносните съдове и артериите, докато диетичните фибри обират излишния холестерол от лигавицата на съдовете и артериите, като по този начин ги почистват и намаляват натоварването на сърцето.
Всички тези свойства на кайсиите ги правят идеални за стимулиране здравето на сърцето.

Нива и метаболизма

Нивата на метаболизма в тялото зависят основно от двата минерала - калий и натрий.
Високите количества калий в кайсията поддържат баланса на течностите в организма и гарантират, че енергията е правилно разпределена към правилните органи и мускули.

Треска

Сокът от кайсии често се дава на пациенти, страдащи от треска, тъй като осигурява необходимите витамини, минерали, калории и вода за организма, както и детоксикация на различни системи и органи.
Кайсията е успокояващо, противовъзпалително вещество, което може да повлияе за цялостното ниво на температурата на тялото, свен това, тя може да намали възпалението при хора, които страдат от артрит или подагра.

Кожни заболявания

Маслото извлечено от кайсията се абсорбира бързо от кожата и не поддържа кожата мазна.
Кайсиите са полезни за поддържане на гладка и лъскава кожа и помагат при лечението на редица заболявания на кожата, като екзема, сърбеж, краста и други.

Анемия

Благодарение на наличието на желязо и мед, кайсиите помагат в образуването на хемоглобина.
Анемията е основно недостиг на желязо, което може да доведе до слабост, умора, световъртеж и храносмилателни проблеми.
Желязото е ключова част от образуването на червените кръвни клетки, този минерал в кайсиите, ги прави чудесен инструмент за стимулиране на метаболизма.

Рак

Смята се, че костилката на кайсията помага в лечението на рак.
Свободните радикали са опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм, което може да доведе до мутация на ДНК на здравите клетки.
Антиоксидантите неутрализират тези вредни съединения и са пряко свързани с намаляване на риска от рак.