Кивито е съкровище на хранителни изненади.
Енергийната стойност на едно средно киви е 48 калории.
Повечето от плода е вода - 84%, също така има протеини (около 1%), мазнини (по-малко от 1%), въглехидрати (около 10%) и е добър източник на диетични фибри.
Отличен източник е на витамин С (аскорбинова киселина), заедно с други витамини като витамин А, фолиева киселина, витамин Е (алфа-токоферол) и витамин К (филохинон).
Съдържа също така добри количества минерали като манган, желязо и магнезий, освен това включва никотинова киселина и различни захариди.
Прясното киви е много богат източник на здравния електролит "калий" - 100 гр. съдържа 312 мг или 7% от дневните препоръчителни нива на този електролит.
Калият е важен компонент за клетъчните и телесни течности, които помагат за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане, като противодействат на зловредения ефекти на натрия.
Плодни семена на кивито са отличен източник на омега-3 мастни киселини.
Научни изследвания показват, че консумацията на храни, богати на омега-3 мастни киселини могат да намалят риска от коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт и да помогнат за предотвратяване развитието на ADHD, аутизъм и други нарушения в развитието на децата.
Ползи за здравето включват още: подобряване на храносмилателните и сърдечно-съдовите заболявания, помага при лечението на  рак, безсъние, дегенерация на макулата и диабет.
Флавоноидите от кивито са полезни по време на бременност, допринасят за поддържането на кожата и стимулират усвояването на желязо в организма.
Антимикробните свойства на кивито предпазват от редица патогени и засилват имунната защита на организма.

Сърдечно-съдовите заболявания  

Както бе споменато, кивито е богато на полифеноли защити, заедно с витамин С, витамин Е и калий, които са ефективни за поддържане на сърдечно-съдовoто здраве. изледване показва, че консумацията на няколко кивита на ден, помага за намаляване агресията на тромбоцитите и риска от образуване на кръвни съсиреци. Този ефект от плода върху кръвоносните съдове предотвратява риска от тромбоемболия и сърдечни заболявания като атеросклероза.

По-добър сън

Кивито е източник на серотонин, който помага да се насърчи по-добия сън.
Проучване, проведено в тази насока показва, че консумацията на киви помага за подобряване на ефективността на съня и по този начин осигурява облекчение от смущения в съня.
Плодът съдържа добри количества флавоноиди като нарингенин, рутин, катехин и епикатехин, които модулират индуциращите рецепторите на съня и се считат за ефикасно, растително основано, седативно средство.

Подобрява усвояването на желязо

Изумителна полза на кивито е способността му да улесни усвояването на желязо в организма.
Богатство на витамин С и други фитохимикали, като лутеин и зеаксантин в плода, помагат за подобряване статуса на желязото в организма и предпазва от заболявания свързани с недостиг на желязо.  
       

Макулна дегенерация

Кивито допринася благоприятно за здравето на очите.
Фитохимикалите лутеин и зеаксантин са важни компоненти, които пребивават в човешкото око.
Тези здравословни компоненти, заедно с витамин А, защитават очите от катаракта, свързаната с възрастта макулна дегенерация, както и други нарушения в зрението.

Здравето на храносмилателната система

Кивито е източник на фибри, които насърчават храносмилането и здравето на дебелото черво, като стимулира системата на червата. Изследване доказва, че кивито съдържа протеолитичен ензим actinidin, който подобрява храносмилането на протеините и улеснява безпроблемното движение през храносмилателната система.
Полизахаридите в плода, помагат за предотвратяване на адхезията на ентеропатогените и стимулират пробиотичните бактерии в дебелото черво.
Екстрактите извлечени от кивито, подпомагат растежа на млечната киселина и потискат развитието на бактерията Ешерихия коли.

Бременност

Кивито е перфектен плод за една бременна жена, поради изобилието от естествена фолиева киселина.
Фолиевата киселина помага да се предотврати появата на дефекти на невралната тръба при неродените бебета и е от съществено значение за техния мозък и познавателния растеж.
Други важни хранителни вещества, като витамин C, E и K, заедно с флавоноидите, намиращи се в плодовете, също допринасят благоприятно в цялостното здраве и развитието на плода при бременните жени.

Грижа за кожата

Кивито помага да се поддържа здрава и гладка кожа и има значителен принос в процеса при синтеза на колаген.
Съдържат щедро количество витамин С, който спомага за поддържане на кожата стегната и ускорява зарастването на порязвания и ожулвания. Витамин Е, присъстващ в кивито асистира за намаляване на фините линии и появата на бръчки, също така помага за намаляване на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху кожата.
Антиоксидантите, намиращи се плодове, работят като добри анти-стареене агенти, предотвратяват ранната дегенерация на кожата и я запазват подмладена.

Рак

Кивито има традиционно място в китайската народна медицина, с доказана ефективност при лечение на различни видове рак, като рак на черния дроб, рак на гърдата, рак на стомаха и рак на белия дроб.
Екстрактите от плодовете, потискат разпространението на раковите клетки и предпазват ендогеното увреждане на ДНК.
Плодът работи срещу рака, като е цитотоксичен за злокачествените ракови клетки, без да засяга нормалните, здрави клетки.
Множеството антиоксиданти, каротиноиди и витамини, допринасят благоприятно в ефективността за предотвратяването или лечението на рак.
Фитохимикал катехин, помага за намаляване токсичността на противораковите агенти, чрез стимулиране пролиферацията на костния мозък.

Силна имунна защита

Кивито допринася благоприятно в регулацията на вродената и адаптивната имунна система, която е много критичен за здравословното функциониране на организма.
Консумацията на киви помага в борбата срещу сезонните инфекции и има антимикробно и противогъбично действие.
Проучвания са показали, че проявяват бактериостатично действие срещу различни патогени, включително Staphylococcus ауреус и Staphyloccous pyogenes.
Кивито помага за намаляване симптомите на простуда, грип и други горни дихателни инфекции.

Диабет

Кивито има нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ за лицата, страдащи от диабет.
Изследване, проведено върху екстракти от киви, е доказало, че консумацията на плода помага в регулирането на адипогенезиса, което е от решаващо значение за предотвратяването на диабет.
Дисфункция на мастната тъкан в тялото е една ор причините за развитието на инсулинова резистентност и диабет.