Лешниците са богати на мононенаситени мастни киселини, като олеинова и на есенциални мастни киселини, като линолова киселина, които спомагат за намаляване на LDL - лошия холестерол и повишаването на HDL - добрия холестерол.
Ядките са богати на баластни вещества, витамини и минерали и са опаковани с множество здравословно насърчаващи фито-химикали.
Също така са отличен източник на витамин Е, който е мощен липидно разтворим антиоксидант, необходим за поддържане целостта на клетъчната мембрана, като я предпазва от вредните кислородно свободни радикали.
Освен че са богати на фолати, те съдържат важни В-комплекс групи витамини като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин и витамин В-6.
И, не на последно място, те са богат източник на минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен.

Сърдечно-съдови ползи

Научни изследвания показват, че средиземноморската диета в изобилие с мононенаситени мастни киселини, помага за предотвратяване на коронарна болест на сърцето, инсулти и по-благоприятно здравословно кръвно липиден профил.
Една чаша лешници се състои от почти половината, препоръчително количеството на магнезий - минерал, който управлява нивата на калций в мускулите.
Всеки път, когато нивата на калций са по-високи, сърцето се свива и бие неравномерно.
Точните стойности на магнезий, пазят сърцето от сърцебиене чрез насърчаване на почивки между контракциите.

Превенция на рака

Изследванията са открили, че витамин Е е в изключително изобилие в лешниците и, евентуално, може да намали вероятността от рак на пикочния мехур наполовина.
Освен това, манганът в лешниците има голямо отношение в защитата на организма от рак.

Мускулите

Магнезият изпълнява важна роля при контролиране на количеството калций, който преминава във и навън от клетките на тялото.
Подходящото количество на калций в точното време насърчава мускулното съкращение, като позволява на мускулите да се отпуснат, когато това е необходимо.
Така се избягва напрежението в мускулите, възпалението, спазмите, крампите и умората.
По-високите нива на магнезий, увеличават допълнително ефективността на мускулите.

Намалява холестерола

Експериментално изследване направено от Научния и Технологичния съвет за научни изследвания на Турция (TUBITAK) е доказало, че олеиновата киселина предпазва от по-високите нива на холестерол при здравите хора и го намалява с 28% на месец средно.
Линоловата киселина, намалява аполипопротеин В, който е лош за сърцето, като същевременно увеличава аполипопротеин А с 28%, което е много важно за сърцето и холестерола.

Боядисана коса

Лешниците са използвани, като естествен компонент в различни оцветители.
Заедно с придаване на възхитителния кафяв оттенък, лешникът помага да се запази цветът за по-дълъг период.
Плюс това, осигурява допълнителна безопасност чрез запазване на цветните кичури климатизирани и, следователно, опазва от проблемите, предизвикани от употребата на химикали.

Кожата

Една чаена чаша лешници съдържа 86% от препоръчителната дневна доза на витамин Е.
Витамин Е предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, от рак на кожата, както и от преждевременно стареене.

Невралната тръба

Вродените дефекти на невралната тръба (ДНТ), са най-типичните дефекти, ткоито влияят върху 300,000 бебета в световен мащаб всяка година.
Невралната тръба се развива по време на 3-тата седмица от бременността и това формира мозъка на бебето, както и на гръбначния мозък.
Ежедневния прием на изискваната фолиева киселина със сигурност намалява риска от дефекти на невралната тръба с 70%.
Невралната тръба се развива много в началото на бременността и жените, които се опитват да забременеят, трябва да получат 400 мкг фолиева киселина всеки ден.
Една единствена чаша лешници предлага над 150 мкг фолиева киселина, което е значително количество от ежедневието изискване на този витамин.

Повишава устойчивостта на тялото

Лешниците са едни от най-богатите плодове на витамин Е, който помага за повишаване устойчивостта на човешкото тяло, като предотвратява разграждането на червените кръвни клетки.
Около 20 до 25 лешници всеки ден, помагат за повишаване на имунната система.

Костите и ставите

Около две трети от магнезия в тялото се използва за изграждане на структурата, както и за силата на скелетната система.
Магнезият е ключов минерал в състава на костите, а допълнителните запаси в тялото се използват в случай на извънредна недостатъчност.
Лешниците са богати и на манган - минерал, необходим за развитието и здравината на костите.
Жените в постменопауза, които често страдат от липсата на манган, могат да се възползват от способността на лешниците да стимулира плътността на костите.

Нервна система

Нервната система изисква аминокиселини и витамин В6, за да функционира правилно, а лешниците ги предлагат в изобилие.
Витамина В6 е от съществено значение за получаването на миелин - изолационната обвивка на нерва, което увеличава ефективността и скоростта на електрическите импулси, които дават възможността на нервната система да функционира блестящо.
И нещо повече, витамин В6, е основният инструмент за синтеза на невротрансмитерите - серотонин, мелатонин и епинефрин.

Храносмилателния тракт

Манганът в лешниците, е ензимът активатор и катализатор в синтеза на мастните киселини и на холестерола.
Освен това, насърчава протеините и въглехидратния метаболизъм.
Високото съдържание на фибри в лешниците насърчава движението на храна и отпадъци от храносмилателния тракт, като разпределя тежестта на работата еднакво и насърчава подходящо равновесие на химикали и микроорганизми, които са от съществено значение за правилното храносмилане.

Витамин В

Лешниците съдържат в изобилие - витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), В6, както и В9 (фолиева киселина).
Витамините от клас В помагат за разбиване на белтъците, мазнините и въглехидратите.
В комплекс витамините, успокояват стреса, тревожността и депресията, освен това те засилват паметта и са от съществено значение за създаването на невротрансмитерите, като серотонин. Ниацинът подобрява здравето на кожата и осигурява нормалната функция на храносмилателната и нервната система.

Повишава метаболизма

С наличието на по-нисък гликемичен индекс, заедно с голямото количество фибри, лешникът е топ-закуска, която дава усещане за ситост.
Съдържащи високо количество здрави масла и растителни протеини, лешниците помагат за изгаряне на голямо количество калории през храносмилането и увеличават метаболитните процеси с над 10%.

Инфекция на пикочните пътища (ИПП)

Инфекцията на пикочните пътища се появява всеки път, когато бактерии навлизат в пикочните пътища от уретрата.
Тези видове бактерии се размножават бързо, причинявайки проблеми, като мътна или дори кървава урина, редовна необходимост и болка при уриниране.Най-типичната причина за тези инфекции, определено са бактериите известни като Ешерихия коли.
Лешниците съдържат редица фитохимикали, които включват проантоцианидини, тези фитохимикали са полезни за предотвратяването на пикочните инфекции, като учените смятат, че това е така, защото проантоцианидините не позволяват на бактериите да залепват за уринарния тракт.

Диабет

Лешниците често се препоръчват от лекарите като здравословна закуска за хора, които страдат от диабет.
Те са пълни с диетични фибри, които предотвратяват ескалацията на кръвната захар.
Въпреки това, научните изследвания все още не са установили видовете приложения и, следователно, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар, преди да включите тези ядки диабетната диета.