Орехите са богат източник на енергия и притежават хранителни вещества, минерали, антиоксиданти и витамини, които са от съществено значение за оптималното здраве.
Всички части на Ореха съдържат големи количества мазнини (до 75%), протеини (15%), полиненаситена мастна киселина, мастно масло - което съдържа: линолова, линоленова, палмитинова, олеинова и други киселини.
Намерените в тях минерали са: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, и селен.
Витамините включват: витамин С, тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, витамин В6, фолиева киселина, витамин В12, витамин Е, витамин К и витамин А.
Каротеноиди намерени в орехите включват: бета-каротин, лутеин и зеаксантин.
Редовната консумация на орехи, може да помогне за понижаване на LDL - "лошия холестерол" и увеличаването на HDL - "добрия холестерол" в кръвта.
Консумирането на 25 гр. орехи всеки ден, може да осигури около 90% от РДВР (препоръчителен дневен прием) на омега-3 мастни киселини.

Здравето на костите

EFAs в орехите осигурява здравето на костите в тялото.
Това увеличава калциевата абсорбция и отлагане, като същевременно намалява уринната екскреция на калций.

Подобрен метаболизъм

Една от ползите за здравето от консумацията на орехи е, че подобрява обмяната на веществата в организма.
Орехите, заедно с есенциалните мастни киселини, осигуряват минерали в организма.
Минералите като манган, мед, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен, помагат за допринасянето на метаболитните дейности, като растеж и развитие, производство на сперма, храносмилането и синтеза на нуклеинова киселина.

Борба срещу рака

Антиоксидантите и фенолните съединения, присъстващи в орехите, имат възможността за контролиране растежа на раковите клетки в тялото.

Диабет

Пациентите с диабет може ежедневно да консумират орехи, тъй като те съдържат високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини.
Тяхното потребление има обратнопропорционална връзка с развитието на диабет тип 2.

Противовъзпалителни свойства

Съединенията от полифенолни и фитохимични вещества, намаляват ефектите на възпаление в организма.
Орехите помагат за поддържане функцията на кръвоносните съдове, което е от съществено значение за сърдечно-съдовата система.
Маслото от орех помага за запазване на ендотелните функции на клетките, които имат важна роля в сърдечно-съдовите заболявания.

Витамини

Богати на гама-токоферол, орехите са добър източник на витамин Е, който е силно разтворим липиден антиоксидант.
Витамин Е, помага за поддържане и предпазване на кожата от свободните радикали.

Управление на теглото

Количеството на мазнини, калории и съдържание на въглехидрати намерени в орехите е около 18 грама, следователно, се счита, че консумацията на орехи, може да доведе до увеличаване на теглото.

Настроението

Научно изследване показва, че липсата на омега-3 мастни киселини, причинява хиперактивност, раздразнителност и лошо настроение.
Консумирането на орехи компенсира дефицита в EFAs и облекчава лошото настроение, а маслото, извлечено от тях, помага за понижаване на кръвното налягане по време на стрес.

Алцхаймер

Изследвания доказват положителните ефекти от орехите върху когнитивните функции и борбата с болестта на Алцхаймер, която се причинява от оксидативен стрес.
Орехите съдържат различни витамини и минерали и заедно с алфа-линоленовата киселина и омега-3 мастната киселина, помагат за насърчаване на мозъка и здравето на сърцето.

И не на последно място - веществото Джъглон, съдържащо се най-вече в зелената кора, листата, стъблата и корените на ореха - е антибиотик с висока бактерицидна активност и противогъбични свойства.
Той е универсален лек за много заболявания с широк спектър на действие.
Съединения, извлечени от листата на ореха, могат да подобрят функцията на черния дроб и бъбреците и да намалят значително нивото на кръвната захар.