Ползите за здравето от прасковата включват освобождаване от хипокалиемия, рак, затлъстяване, холестерол, кръвна стаза и невродегенеративни заболявания.
Тя помага за поддържане на доброто зрение, грижи за кожата, за нервната система, за здрави кости и зъби.
Има антиейдж /против стареене/ свойства и също така, помага при детоксикация, както и за подобряване на храносмилането и здравето на клетките.
Има богати основни хранителни вещества и антиоксиданти, които са ценни по време на бременността и това помага за укрепване на имунната система.

Хранителната стойност на Прасковите

Прасковите съдържат широка гама от хранителни вещества, които са жизнено важни за здравословното функциониране на организма.
Прасковите са богат доставчик на витамин А, бета-каротин и витамин С (аскорбинова киселина).
Те също са добър източник на витамин Е (алфа-токоферол), витамин К (филохинон), витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В-6, фолиева киселина, и пантотенова киселина.
Праскови са богати и на минерали като калций, калий, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк и мед.
Прасковите са с ниско съдържание на калории, не съдържат наситени мазнини или холестерол и са добър източник на диетични фибри.
Освен с освежаващия вкус и аромат, прасковите са богати на каротеноиди и предлагат голямо разнообразие от ползи за здравето.

Антиоксидантен капацитет

Обелките и пулпата на прасковите притежават значителни антиоксидантни свойства.
Наличието на хлорогенова киселина в прасковите допринася за техните защитни ефекти.
Антиоксидантите като лутеин, зеаксантин и бета-криптоксантин, помага за изпускането на кислород, получаването на свободните радикали и предпазва тялото от вредните въздействия на различни заболявания.

Хипокалиемия

Праскови съдържат калий, който е от съществено значение за правилната нервна сигнализация и функционирането на клетките на тялото.
Съдържанието на калий в прасковите помага в обмените процеси, използващи въглехидрати, поддържане на електролитния баланс, а липсата на калий в организма може да доведе до хипокалиемия, която може да повлияе на мускулната сила и регулирането на мускулните тъкани, както и до неправилен сърдечен ритъм.

Рак

Праскови са богати на фенолни и каротеноиди съединения, които притежават антитуморни и противоракови свойства, което помага в борбата с различни видове рак - рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на дебелото черво.
Изследванията са доказали, че хлорогенна киселина и неохлорогеновата киселина в прасковите, оказват благоприятен ефект при инхибиране на растежа на раковите клетки на гърдата, без да се засягат нормалните клетки, за разлика от лечението на рак с химиотерапия, което се отразява отрицателно и на здравите клетки.
В допълнение към това, изследванията показват, че ботаническата група Розоцветни, която включва и прасковите, е богата на бета-каротин, което осигурява защитни реакции, срещу рака на белия дроб.

Грижа за кожата

Прасковите помагат за поддържането на здрава кожа, поради присъствието на голямото количество от витамин С, който също така осигурява защита срещу вредните свободни радикали и инфекциите.
Праскови, упражняват защитни ефекти върху кожата, срещу ултравиолетовите лъчи.
Проучванията са предоставили доказателства, че зеаксантин, антиоксидантите и лутеина, имат значителни противовъзпалителни ефекти върху увреждането на кожата, причинено от UV-радиация и предпазват кожата от хиперпролиферацията на клетките.
Флавоноидите, присъстващи в прасковите, имат защитни ефекти и помагат за предотвратяване на UV-индуцирана еритема на кожата.
Прасковите са широко използвани в козметичната индустрия, за производството на кремове и козметични продукти.
Богатството на флавоноиди, важните витамини и минерали в прасковите, помагат в отстраняването на мъртвите клетки и за хидратиране на кожата.
Антиоксидантите насърчават по-бързото възстановяване от кожните проблеми като пъпки и петна.

Очите

Праскови са богати на бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма.
Бета-каротина, играе важна роля в поддържането на зрението и предотвратява различните заболявания на очите като ксерофталмия и слепота.
Проучванията показват, че лутеина и зеаксантина, които пребивават в макулата пигмента на окото, помагат в защитата на ретината, от свързаната с възрастта дегенерация на макулата.
В допълнение към това, компонентите присъстващи в прасковите, охраняват тъканите на ретината от щетите, причинени от свободните радикали и потенциалната вреда, причинена от светлината.

Бременност

Праскови са ценни по време на бременността, поради наличието на по-широк кръг от важни витамини и минерали.
Витамин С помага за здравословния растеж на костите, зъбите, кожата, мускулите и кръвоносните съдове на бебето.
Той помага и при усвояването на желязото, което е от изключително значение по време на бременност.
Фолатите в прасковите помагат за предотвратяването на дефектите в невралната тръба като спина бифида.
Съдържанието на калий в прасковите, помага за предотвратяването на мускулни спазми и общата умора, често срещана по време на бременност.
Наличието на фибри помага в здравословно храносмилане и намалява условията за запек.

Храносмилането

Праскови са отлични за поддържане здравето на храносмилателната система, поради тяхното алкално съдържание и фибри.
Диетичните фибри в прасковите абсорбират водата и помагат за предотвратяването на стомашни заболявания като запек, хемороиди, язва на стомаха, гастрит и неправилните движения на червата.
Също така, помага за почистването и отстраняването на токсичните отпадъци от червата и предотвратяване на тялото от заразяване с различни коремни заболявания, включително рак на стомаха.
Благодарение на своите слабителни свойства, прасковите помагат в разтварянето на камъните в бъбреците и пикочния мехур.

Нервна система

Наличието на магнезий в прасковите помага за предотвратяването на стрес и безпокойство в тялото.
Недостатъкът на магнезий може да повлияе на функционирането на централната нервна система в резултат на хипер възбудените мускули и повишената активност на нервните сигнали.
Изследване, проведено в тази връзка, е доказало, че приемът на богати на магнезий храни, заедно с витамин B6, има благоприятни ефекти при лечението на централната нервна система, както и хипер-възбудимостта при децата.
Друго проучване предполага, че лечението с магнезий помага при възстановяването от симптомите на голяма депресия.

Затлъстяването

Прасковите съдържат биоактивни компоненти, които са показали положителен ефект в борбата с нарушения, свързани със затлъстяването.
Изследване е показало, че наличието на фенолни съединения в прасковите има противовъзпалителни и анти-затлъстяване свойства, които помагат в борбата с метаболитен синдром.

Имунната система

Прасковите са богати на аскорбинова киселина и цинк, които помагат в нормалното функциониране на организма, както и за поддържане на здрава имунна система.
Недостигът на тези компоненти, може да доведе до окислителни поредици и нарушена клетъчна активност.

Ниските нива на холестерола

Изследвания са показали, че фенолните съединения, съдържащи се в кората и месестата част на прасковите, помагат за поддържането на ниски нива на LDL холестерол и стимулирането на добър HDL холестерол.
Това помага за намаляване на риска от развитието на заболявания, свързани със сърцето и поддържането на оптимално здраве на сърдечно-съдовата система.

Здрави кости и зъби

Прасковите съдържат фосфор, който, заедно с калция, помага за укрепването на костите и зъбите, както и в поддръжката на телесните тъкани.
Също така, помагат за предотвратяването на различни заболявания на костите, като декалцификация, което може да доведе до остеопороза, по-специално на жени след менопауза.
Консумацията на храни, богати на фосфор, като прасковите, насърчава повторната минерализация на костите и поддържа тяхната твърдост.
Заедно с калция, съдържанието на витамин С в прасковите играе важна роля в укрепването на костите на челюстта и венците.

Детоксикация

Прасковите са полезни за прочистване и детоксикация на организма, те подпомагат в промиването на вредните токсини от черния дроб и бъбреците.
Прасковите са широко използвани в източните култури в производството на билкови детоксикациони продукти, като детокс чайове.

Здрави клетки

Прасковите съдържат желязо, което е от жизненоважно значение за образуването на хемоглобин в червените кръвни клетки.
Консумацията на храни, като прасковите е важно по време на всички етапи от живота, включително детство, юношество, зряла възраст и фази, като менструация и бременност.

Невродегенеративни заболявания

Изследвания са доказали, че екстрактите от прасковата, оказват благоприятен ефект върху централната холинергична система.
Холинергичната система е система-невротрансмитер, който действа като гръбнак на паметта и запаметяващите функции.
Компонентите, присъстващи в прасковите, предотвратяват деградирането на холинергичната система  и помагат при различни заболявания /напр. болестта на Алцхаймер/.

Отделно от самите праскови, други части на дървото на прасковата, също предоставят редица ползи за здравето.

Листата на прасковата

Листата на дървото от праскова са полезни за лечение на кашлица, бронхит и коремни заболявания.
Те притежават детоксикиращи, слабителни и диуретични свойства и са ефективни при лечението на коремни червеи, както и в лечението на рани.

Цветовете на прасковата

Цветовете на дървото от праскова помагат за облекчаване на симптомите при запек и оток.

Ядките на прасковата

Ядките на прасковата, са ефективни при лечението на менструални нарушения,като дисменорея и аменорея, както и при други състояния, включително при астма и кашлица.
Също така, са полезни при лечението на остър апендицит и диспнея (затруднено дишане), като насърчават здравословното кръвообращение.

Кората на прасковата

Изсушената кора на дървото от праскова е от полза при лечението на жълтеница и воднянка.