Ползите за здравето от ябълките, включват подобряване на храносмилането, профилактика на заболявания на стомаха, камъни в жлъчката, запек, чернодробни заболявания, анемия, диабет, сърдечно-съдови заболявания, ревматизъм, очни заболявания, различни видове рак и подагра.
Дългият списък от ползи за здравето, приписвани на ябълките, се дължи на богатството на витамини, минерали, хранителни вещества и органични съединения.
Тези важни хранителни елементи включват витамин С, витамин К, витамин В6 и рибофлавин, както и минерали като калий, мед, манган и магнезий.
Ябълките са много добър източник на диетични фибри, като една ябълка осигурява 12% от препоръчителната дневна доза фибри.
Реалната стойност на ябълките се крие в техните органични съединения, те са фитонутриенти и флавоноиди като кверцетин, епикатехин, флоридзин, както и различни други полифенолни съединения.

Ползите за здравето от ябълките, включват следното:

Храносмилането

Ябълките са богати на фибри, които помагат в процеса на храносмилането.
Редовната консумация на ябълки осигурява плавните движения на червата и помага за предотвратяването на запек и различни стомашни разстройства.
Това стимулира отделянето на стомашни и храносмилателни сокове и осигурява ефективно усвояване на хранителните вещества, като едновременно с това, остъргва излишъка на холестерол от вените и артериите, с което се гарантира правилното функциониране на сърцето и намалява рисковете за атеросклероза.

Рак

Ролята на ябълките в превенцията на рака е била обект на проучвания дълго време и те са показали умерено подобрение в различни видове рак, особено на рак на гърдата и рак на дебелото черво, но най-значимите открития са били във връзка с рака на белия дроб.
Повечето плодове и зеленчуци имат някакви противоракови ефекти, но ябълки стоят на върха на пирамидата пред останалите.
Те показват обособен и неоспорим капацитет за намаляването на рака на белия дроб и забавят разпространението му, ако той се развива.
Хипотезите обикновено се отнасят за високото фитонутриентно съдържание, включително кемпферол и кверцетин, но точният механизъм за въздействието на ябълките при рака е все още до голяма степен неясен.

Храносмилателната система

Едни от най-съществените и пренебрегвани за човешкото здраве,са полезните бактерии, живеещи в нашето тяло.
Ябълките помагат за подобряване функционирането на бактериите, които живеят в дебелото черво, а по-ранните изследвания показват, че ябълките променят метаболизма в храносмилателния тракт и променят баланса на бактериите, което води до подобряване на здравето, чрез увеличаване на хранителните вещества и премахване на вредните бактерии и токсини.

Анемия

Ябълките са полезни при лечението на анемия, тъй като са богат източник на желязо.
Анемията е недостиг на хемоглобин в кръвта, което може да бъде фиксирано чрез увеличаване приема на желязо, което е неразделна част от метаболизма на червените кръвни клетки.
Чрез увеличаване количеството на червените кръвни клетки в тялото не само се предотвратява анемията, но също така се гарантира, правилната оксигенация на основните органи и системи.

Слабост

Ябълките са известни при отстраняването на слабост и добавянето на енергия и жизненост при слабите хора.
Много често се прилагат при пациенти за бързото възстановяване от заболявания.  
Също така, помагат за детоксикация на тялото и подобряване на общото състояние на организма.
Въпреки че не съдържат значително количество протеини, комбинацията на антиоксидантни съединения и протеин, открити в ябълките, може да има важна роля за предотвратяването на слабост и подобряването на мускулния тонус.

Диабет

Контрола на кръвната захар е от съществено значение за хората, които страдат от диабет, полифенолите в ябълките са пряко свързани с намаляване на усвояването на въглехидратите от организма.
Това, от своя страна, намалява колебанията на нивото на кръвната захар, което е важен фактор да държим диабета в шах.
Полифенолите помагат за по-ниска абсорбция на глюкоза в храносмилателната ни система, което стимулира отделянето на инсулин от панкреаса ни, необходимо за да се запази нивото на кръвната захар под контрол.
Накрая, полифенолите стимулират инсулиновите рецептори на клетките в цялото тяло, което ускорява премахването на захарта от кръвта и достигането до клетките, които се нуждаят от него, за метаболизма и правилното функциониране на органите.
Ябълките са едни от най-добрите плодове за подобряване здравето на хората, страдащи от диабет.

Грижи за зъбите

Яденето на ябълки помага в почистването на зъбите и венците, освен това, намалява честотата на кухини в зъбите.
Когато ядете ябълки, фибрите в тях почистват зъбите, докато антибактериалните свойства на плода, противодействат при заразяването на организма от бактерии и вируси.
Яденето на ябълки стимулира секрецията на слюнката, което означава, че това допълнително намалява способността на бактериите да се размножават и растат в устата.

Алцхаймер и Паркинсон

Ябълките имат положително въздействие върху неврологичните проблеми, особено при две от най-трагичните - болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.
Антиоксидантните ефекти на всички фитонутриентни съединения в ябълките помагат за намаляването на болестта Алцхаймер, тъй като дегенерация на мозъка, която води до болестта на Алцхаймер е свързана с свободните радикали.
Ябълките увеличават количеството на ацетилхолин в мозъка, който е свързан с концентрацията и проблемите с паметта.
По отношение на Паркинсон, ябълките спират постепенното разрушаване производството на допаминови нервни клетки, което е основната причина за Паркинсон.

Дихателните проблеми

Дихателната система е силно податлива на възпаления, както и на редица респираторни заболявания, пряко свързани с възпаление на мембраните и клетките.
Астмата е от най-сериозните, тъй като може да бъде фатална при тежките случаи.
Ябълките са показали огромно противовъзпалително поведение и, от гледна точка на астмата, те са се откроили сред другите природни лечения, дори заместват ползите от консумацията на плодове и зеленчуци в комбинация.
Ябълките остават загадка за света от гледна точка на техните сложни механизми за лечение, най-вероятно защото има толкова много възможни хранителни вещества, открити в тях!

Болести на сърцето

Ябълките понижават нивото на холестерола в организма, което се превръща в защитен механизъм срещу сърдечно-съдови заболявания.
Антиоксидантната активност в ябълките намалява окисляването на мазнините, наречено липидна пероксидация, и включва неутрализиращи триглицериди и различни мазнини между кръвоносни съдове, които оказват опасно налягане.
Също така, ябълките съдържат много мощен флавоноид наречен кверцетин, който може да намали възпалението в кръвоносните съдове, чрез намаляване количеството на С-реактивен протеин (CRP).
Този протеин се свързва с възпалението на сърдечно-съдовата система, а намаляването му чрез кверцетин прави ябълките много силни сърдечни бустери!

Ревматизмът

Ябълките са много полезни при пациентите, които страдат от ревматизъм, тъй като те подпомагат процеса на оздравяване.
Заедно с лечебния процес и, може би по-важното е, че те съдържат огромното количество флавоноидни съединения, това е най-вълнуващото скорошно откритие за ябълките от научните изследвания.
Флавоноидните съединения, като кемпферол, кверцетин и мирицетин, са свързани с намаляването на ревматоидните условия, както и за възпалителните състояния като артрит и подагра.

Проблеми с очите

Смята се, че ябълките помагат за подобряване на зрението, както и при лечение на нощна слепота.
Голяма част от това се дължи на факта, че ябълките са богати на флавоноидни съединения и антиоксидантни фитонутриенти, които могат да намалят влиянието на свободните радикали на очите, като предотвратяват условията за макулна дегенерация, катаракта и глаукома.

Отслабване   

Другата необяснима способност на ябълките при загубата на тегло, е че намаляват апетита и преяждането.  
Проучванията показват, че ябълките всъщност ускоряват метаболизма ни, така че допълнителните калории, консумирани след ябълката, не се регистрират в нашето тяло.
Те се изгарят по-бързо, или не се абсорбира от тялото на всички. Така, ябълката е незаменим продукт в хранителния режим на хората, които искат да намалят телесното си тегло.

Грижа за кожата

Паста приготвена от ябълка и мед, както и комбинацията от ябълка и мляко, повишават блясъка и сиянието на кожата, когато се прилагат локално, това отново се дължи на мощните антиоксиданти, съдържащи се в кожата и месото на ябълките.
Тези съединения противодействат на вредните ефекти на свободните радикали, които са пряко свързани с преждевременното стареене, бръчките, старческите петна и други, свързани с възрастта, условия.