Райските ябълки са вкусни и екзотични плодове, които имат много ползи за здравето - като способността им да подобрят здравето на очите, намаляване признаците на стареене, предотвратяване на различни видове рак, подобряване на храносмилането, стимулиране на имунната система, по-нисък холестерол, ускоряване на метаболизъма, укрепване на костите, увеличаване на когнитивната функция, ниско кръвно налягане и т.н.
Освен това, те могат да помогнат на тялото да се излекува по-бързо, помагат в загубата на тегло, намаляват възпаленията и увеличават циркулацията на кръвта в цялото тяло.
Дългият списък от ползи за здравето, които този интересен плод може да предостави, се дължи предимно на базата на многото витамини и минерали, както и някои необичайни органични съединения.
Те включват витамин А, витамин С, витамин Е и витамин В6, както и диетични фибри, манган, мед, магнезий, калий и фосфор.
Нейните органични съединения са, може би, най-важните части и включват катехини, галокатехини, бетулинова киселина, както и различни каротеноидите съединения, които спадат към B-комплекс витамините.

Превенция на рака

Тези вкусни плодове са опаковани с противоракови агенти, които могат да увеличат способността на организма да се бори със свободните радикали.
Свободните радикали са странични продукти на клетъчния метаболизъм, който може да мутира здравите клетки в ракови такива.
Антиоксидантите откриват свободни радикали и ги елиминират от тялото, като по този начин подобряват цялостното здраве и предпазват от различни заболявания.
Райските ябълки имат високи нива на витамин С и витамин А, както и фенолни съединения като катехини и галокатехини, които са пряко свързани с предотвратяването на различни видове рак.

Имунната система

Плодовете имат едно от най-високите нива на аскорбинова киселина (витамин С) от всички останали плодове и една-единствена Райска ябълка съдържа около 80% от препоръчителната дневна нужда от това полезно хранително вещество.
Витамин С стимулира имунната система и увеличава производството на белите кръвни клетки, които са основната линия за защита на организма срещу микробни, вирусни и гъбични инфекции, както и срещу чужди тела или токсини.

Храносмилането

Подобно на повечето плодове, райските ябълки са добър източник на фибри и съдържат почти 20% от препоръчителната дневна доза в една порция.
Увеличават секретите на стомашните и храносмилателни сокове и облекчават симптомите на запек и диария.
Като цяло, плодовете са с високо съдържание на фибри, което дава основен тласък на стомашно-чревния тракт и може да предпази от рак на дебелото черво, както и от други подобни заболявания.
Помага също при загубата на тегло чрез защита срещу поемането на липидите, които водят до затлъстяване.

Противотуморни свойства

Заедно с антиоксидантните свойства, които намаляват риска от рак, могат да намалят рисковете за здравето от развиващите се тумори.
Бетулиновата киселина, която е доказано антитуморно съединение, може да намали риска от образуването на тумори чрез предизвикване на апоптоза, известна още като програмирана клетъчна смърт.

Кожата

Плодовете са богати на редица витамини, особено витамин А, бета-каротин, лутеин, ликопен и криптоксантин.
Всички те функционират като антиоксиданти в организма, като намаляват оксидативния стрес и предотвратяват признаците на преждевременно стареене като бръчки, старчески петна, болест на Алцхаймер, умора, загуба на зрение, мускулна слабост, както и редица други усложнения.

Очите

Някои от съединенията на райските ябълки имат доказан ефект за здравето на очите!
Зеаксантина, член на В-комплекса витамини, е пряко свързан с подобряване здравето на очите, което се дължи на поведението му като антиоксидантно вещество.
Проучванията показват, че той намалява макулната дегенерация, катаракта, и нощната слепота.

Кръвното налягане

Калият е другият от минералите, които плодовете съдържат в значителни количества.
Калият действа, като вазодилататор и понижава кръвното налягане, което води до повишаване на кръвния поток в различни части на тялото.
Ниското кръвно налягане, намалява натоварването на сърдечно-съдовата система и предпазва от различни сърдечни заболявания.
Плодовете съдържат също, различни съдоразширяващи органични съединения, които допълнително помагат за спадане на кръвното.

Кръвообращението

Заедно с по-ниското кръвно налягане, райските ябълки съдържат мед, който е съществен елемент в създаването на нови червени кръвни клетки.
Повишената циркулация на здравите червени кръвни клетки, повишава когнитивната функция, мускулния тонус, обмяната на веществат, и нивата на енергия, както и заздравяването и възстановяването на клетъчния растеж.

Метаболитната активност

Райските ябълки съдържат елементи на B-комплекс от витамините като пиридоксин, фолиева киселина, и тиамин, които са всички основни части на различни ензимни процеси и метаболитни функции в тялото, така че поддържането на високите нива означава, че системите на тялото функционират ефективно, което води до повишаване на цялостния метаболизъм.
Това може да увеличи нивата на енергия, увеличаване на мускулния тонус, подобряване на храносмилането и стимулиране на имунната система.