Помагат нормалния растеж на мозъка и подпомагат формирането на хормоните, влияещи върху настроението.
Триптофан, аминокиселината присъстваща в тях, помага в производството на невротрансмитера серотонин, който играе важна роля за съня, апетита и концентрацията.

Сърдечно-съдовите заболявания

Консумацията на сливи помага за поддържане на сърдечно-съдовите заболявания.
Изследванията са доказали, че редовния прием на сушени сливи, помага за насърчаване на правилната циркулация на кръвта в артериите.
Този защитен ефект помага в превенцията на различни сърдечни заболявания, включително развитието на атеросклероза и намаляването на рисковете от инфаркти и инсулти.

Имунната система

Сливи са полезни за засилване на имунната защита на организма, поради наличието на високо съдържание на витамин C, който насърчава устойчивостта на организма срещу различни инфекции и възпаления.
Изследвания са показали, че сливите имат имуностимулиращи съставки, които стимулират производството на азотен оксид в организма и пречат на метастазите на туморните клетки.

Здравословни нива на холестерола

Сините сливи помагат за предотвратяването на хиперхолестеролемия и хиперлипидемия. Проучване доказва ефикасността на сините сливи в поддържането на здравословни нива на плазма и холестерол в черния дроб.
Съдържанието на фибри в сливите също допринася за защитния ефект на сърцето, чрез намаляване на LDL холестерола и спомага да се увеличи нивата на HDL холестерола (добрия холестерол).

Отслабване

Проучване, проведено от Университета в Ливърпул, показва, че приема на сини сливи, като част от диетата, може да подобри загуба на тегло.

Клетките

Сливите съдържат съществена част желязо и мед, които подпомагат образуването на червените кръвни клетки и улесняват пречистването на кръвта.
Медта в сливите действа като антиоксидант и е от съществено значение за здравето на нервите и образуването на колаген.
Консумацията на сливи с висока захарност помага в усвояването на желязо и предотвратява различни заболявания като анемия и остеоартрит.

Грип

Японските сливи са ефективни срещу инфекция, причинена от вирус А.
Изследванията са показали, че концентрирания сок от японските сливи, съдържа лектин-подобни молекули, които помагат при инхибиране и лечение на инфекции, причинени от грипния вирус.

Бременност

Сливите са от полза по време на бременността, поради изобилието на множество витамини и минерали.
Тези благоприятни компоненти са от жизнено значение за очите, развитието на костите и тъканите, както и за здравите клетки за майката и растящото бебе.
Съдържанието на фибри предотвратява запека и подобрява храносмилането.
Включването на сливите, като част от балансирана диета, помага в борбата с различни инфекции и поддържа общото здравословно състояние.

Рак

Екстрактите извлечени от сливите, са доказано полезни при лечението на рак.
Проучванията показват, че компонента епикатехин, присъстващ в сливите, помага за инхибиране на растежа и пролиферацията на злокачествените ракови клетки и индуцира апоптоза в човешкия хепатоцелуларен карцином или рак на черния дроб.
Те са богати на антиоксиданти и фитонутриенти, включително хлорогенна киселина и нео-хлорогенова киселина, която има лечебен ефект срещу рак на гърдата, без да уврежда нормалните здрави клетки на тялото.

Електролитния баланс

Сливите съдържат обилно количество калий, който е електролит и е необходим за ефикасното функциониране на клетките и тъканите на тялото.
Консумирането на сливи, помага при регулирането на мускулните контракции и регулиране на киселинно-алкалния баланс на организма.

Грижа за кожата

Сливите са богати на витамин С, който, заедно с други антиоксиданти, помага за поддържане на здрава, сияйна и млада кожа.
Консумацията на сливи помага за намаляване на тъмните петна и бръчките.

Макулна дегенерация

Сливите съдържат витамин А и бета-каротин, които са полезни за поддържането на зрението и предотвратяването на, свързаната с възрастта, дегенерация на макулата.
Каротеноидите лутеин и зеаксантин, пребивават в тъканите на макулата на ретината, и осигуряват защита срещу вредите, причинени от UV радиацията.

Съсирване на кръвта

Сливи съдържат витамин К, който спомага за нормалното съсирване на кръвта и за здравето на костите.
Недостигът на витамин К в организма може да доведе до прекомерна загуба на кръв и други здравословни проблеми /напр. слаби кости/.