Смокините са с ниско съдържание на калории - 100 гр. пресни плодове съдържат само 74 калории.
Въпреки това, те съдържат разтворими диетични фибри, минерали, витамини и пигмент антиоксиданти, които допринасят изключително за оптималното здраве.
Сушените смокини са отличен източник на минерали, витамини и антиоксиданти.
В действителност, сушените смокини, притежават по-високи концентрации на енергия, минерали и витамини - 100 гр. сушени смокини осигуряват 249 калории и са отличен източник на минерали като калций, мед, калий, манган, желязо, селен и цинк.
Пресните и сушените смокини съдържат добри нива на В-комплекс групата витамини като ниацин, пиридоксин, фолати, и пантотенова киселина, както и множество полезни хранителни вещества като витамин А, витамин В1, витамин В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий и хлор.   
От древни времена смокинята е била използвана за лечение на широк спектър от общи заболявания.
Повече от 40 заболявания, свързани с храносмилателната, ендокринната, репродуктивната и дихателната система са били лекувани с редовната употреба на смокиновите плодове, екстракти и компоненти.
Изследвания са доказали, че плодовете помагат за лечение на анемия, заболявания на черния дроб, стомашно-чревния тракт, рак, парализа, диабет, кожни заболявания, проказа, язви и инфекции на пикочните пътища.
Смокините се считат за обещаващи кандидати в подпомагане развитието на нови лекарства, като изследователите се надяват да намерят нови лекарствени употреби от плодовете.

Превенция от запек

Всеки 3 броя смокини, съдържат 5 грама фибри.
Тази висока концентрация на фибри помага за насърчаването на здравословната и редовна функция на червата и предотвратява запек.
Освен че предпазват от запек, елиминират диария и неправилната перисталтика.

Загуба на тегло

Фибрите в смокините помагат за намаляване на теглото и често се препоръчват за хора с наднормено тегло.
Въпреки това, тяхното високо калорично ниво /особено в сушените смокини/, може да има обратен ефект и доведе до увеличаване на теглото, особено ако се консумират с мляко.
Няколко смокини са достатъчни, за да се получи препоръчаното количество хранителни вещества, така че не прекалявайте.

Нисък холестерол

Смокините съдържат пектин, който е един от важните разтворими фибри.
Когато влакната се движат през храносмилателната система, пектинът основно изчиства излишните остатъци на холестерола, като ги разпределят към отделителната система, за да се елиминират от организма.

Коронарна болест на сърцето

Сушените смокини съдържат фенол, Омега-3 и Омега-6.
Тези мастни киселини намаляват риска от коронарна болест на сърцето.
Освен това листата на смокините имат значителен ефект върху нивото на триглицеридите в система на човека, които са основен фактор за различни сърдечни заболявания.

Превенция от рак на дебелото черво

Смокините имат най-добра репутация в традиционната медицина, като лек за редица здравословни проблеми, включително и като естествено лечение на рак.
Смокинови листа са чудесен източник на биоактивни съединения, които са страхотни в борбата със свободните радикали.
Наличието на фибри помага за стимулиране премахването на свободните радикали, както и други канцерогенни вещества, особено в дебелото черво, тъй като влакната увеличават здравите движение на червата.

Защита срещу пост-менопауза и рак на гърдата

Съдържанието на фибри в смокините са известни за защита срещу рак на гърдата и след менопаузния колебаещ се хормонален баланс при жените.
Системите на организма са толкова взаимосвързани, че хормоните влияят върху имунната система, която адаптира способността на антиоксидантите да се борят със свободните радикали.
Свободните радикали са главни фактори за развитието на рак и смокините се явяват, като допълнителни защитници, чрез богатото си наличие от фибри.

Пациенти с диабет

Заради високото количество фибри, Американската диабетна асоциация препоръчва смокините като насърчаващи функционалния контрол на диабета.
Смокиновите листа намаляват количеството на инсулин, необходим на пациенти с диабет, които са зависими от редовните инсулинови инжекции.
Смокините са богати на калий, който помага за регулиране на количеството захар, която се абсорбира в тялото след хранене.

Превенция на хипертония

Хората обикновено приемат натрия под формата на сол, но ниското ниво на калий и високото ниво на натрий, може да доведе до високо кръвно налягане.
Смокините са с високи нива на калий и ниско съдържание на натрий, така че те са по-добрата защита срещу появата и последиците от високото кръвно налягане.

Бронхит

Естествените химикали в смокиновите листа ги прави идеален компонент за направата на чай.
Чаят от листата е популярен и полезен за различни респираторни заболявания като бронхит, използва се също, като начин за предотвратяване и намаляване на симптомите при пациенти с астма.

Венерически заболявания

Смокините са били традиционно използвани в Индийския субконтинент и няколко други части на света, като успокояващ мехлем за венерически болести.
Въпреки че все още се правят изследвания за положителното въздействие на смокините, се смята, че при консумация или локално приложение, те помагат за освобождаване от полово предаваните болести, но засега точният обхват на симптоми и заболявания все още не е известен.
 

Сексуална дисфункция

В продължение на векове смокините са били препоръчвани като начин за коригиране на сексуална дисфункция, стерилност, издръжливост или еректилна дисфункция.
Смокините са основна част от митологията и културата и са посочвани като мощна добавка за плодовитост.
Действителният им успех, като афродизиак , е под въпрос, но огромното количество ценни витамини и минерали може да доведе до внезапен тласък в енергията и издръжливостта.

Укрепване на костите

Смокините са богати на калций, който е един от най-важните компоненти за укрепване на костите и намаляване на риска от остеопороза.

Пикочните загуби на калций

Хората, които спазват висока натриева диета, могат да бъдат засегнати от повишена загуба на екскрецията на калций.
Високото съдържание на калций в смокините, помага да се избегне това състояние и регулира съдържанието на отпадъци в урината.
Това свежда до минимум загубите на калция, като същевременно увеличава количеството на пикочната киселина и други вредни токсини, които се изхвърлят от тялото.

Макулна дегенерация

Загубата на зрението при възрастните хора е нормално поради дегенерация на макулата.
Смокините са особено добри и помагат да се избегне, този много често срещан симптом на стареене.

Болки в гърлото

Високото съдържание на клей в смокините, помага за лечение и защита от възпалено гърло.
Успокояващият характер на смокините и техните натурални сокове, може да облекчи болката и стреса на гласните струни.
Те са много полезни при лечението на различни респираторни заболявания като магарешка кашлица и астма.