Избор и Съхранение

Дренките обикновено узряват в продължение на период от четири до пет седмици.
Най-подходящото време за събиране на реколтата е, когато те придобият естествения си червен цвят, като беритбата трябва да е на няколко етапа.
Ако набраните плодовете ще се използват за преработка, добра идея е да се разклаща дървото на редовни интервали и да се събират само узрелите плодове, паднали на земята.
Обраните плодове се оставят за дозряване в сухи помещения за около 7 - 14 дни, като през това време те потъмняват, омекват и стават по-сладки и ароматни.

Съвети за Безопасност

Не е препоръчително да се яде дрян от хора, които са склонни към запек.

Пресният сок от дренки е противопоказен при повишена киселинност на стомашния сок.

Вечер също не трябва да се консумира, тъй като може да предизвика безсъние (особено при бременни жени, възрастни хора и малки деца).

Използвайте с повишено внимание при приемане на антинеопластични (противоракови) агенти, тъй като дрянът може да има антинеопластична активност.

Използвайте предпазливо при пациенти с HIV, тъй като дрянът може да инхибира вирусната репликация.

Използвайте с повишено внимание при приемане на инхибитори на алдозоредуктаза, тъй като дрянът може да потисне тези ензими.

Използвайте с повишено внимание при жени, които се опитват да забременеят, които използват противозачатъчни хапчета или които са в постменопауза, тъй като дрянът може да промени нивата на хормоните.