Избор и Съхранение

Лешниците са на разположение през цялата година.
В магазините, могат да се намерят обелени, осолени, подсладени, смлени и т.н.
Суровите ядки трябва да се отличават с ярък жълто-кафяв цвят и не трябва да имат повърхностни пукнатини, плесени, петна, както и гранясал мирис.

Ядките без черупка, които се съхраняват на стайна температура, гранясват в рамките на няколко седмици, заради което е пръпоръчително да се държат в хладилник, в херметично затворени контейнери.

Лешниците с черупка, могат да се съхраняват на хладно и сухо място в продължение на години.

И в двата случая съхранявайте лешниците далеч от пряка светлина, тък като тя предизвиква по-бързото гранясване и намалява срока на годност значително.  

Съвети на Безопасност

Някои хора развиват свръхчувствителност към белтъците, съдържащи се в лешниците, като тези алергии възникват най-често в детството, когато организмът все още не е укрепнал и изградил необходимия имунитет.

Най-честите алергични реакции са от цветния прашец при контакт с дървото, но има и други алергични симптоми, които включват сърбеж около устните, езика и гърлото, последвано от подуване, което води до проблеми с дишането.

Препоръчителния дневен прием на лешници е от 30 до 50 грама, т. к. прекалената консумация може да доведе до главоболие.

Не се препоръчват лешници при деца, страдащи от тежка форма на диабет, атипична диатеза, както и при хронични и тежки чернодробни заболявания.