Череши

Много вкусни, черешовите плодове, идващи от Източна Европа и Мала Азия, са пълни с хранителни вещества и уникални антиоксиданти.
Въпреки, че съществуват няколко вида череши, двата най-популярни са диви /кисела-череша или вишна/, и питомната /сладка-череша/.
Докато сладките череши принадлежат към вида Prunus авиум, киселата череша принадлежи към разновидността на обикновена вишна.
Черешите са плод с костилка, с размери около 2 см. в диаметър.

Черешите могат да бъдат или разкошно сладки от дълбоко червено-черни, до доста тръпчиви и ярко червени.
Плодовете са с високо съдържание на витамин С, въглехидрати и вода и включват следи от фибри, протеини, витамин А, витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), ниацин, калций, фосфор, желязо и калий.
Вишните имат по-ниско съдържание на захар и по-високо съдържание на киселина от своя сладък колега.
Не е изненадващо, че вишните са с по-малко калории, отколкото сладките череши - те съдържат около 60 калории на 100 гр. в сравнение с 80 калории за черешите.

Има само няколко записа в древните исторически записа по отношение на черешовите дървета.
Тази липса на записи, е може би заради крехката природа и нетрайност на плода, за разлика от плодовете, като ябълката - примерно.
Има силни предположения, че черешата произхожда от територията на Мала Азия в близост до Черно море и Каспийско море.
Други предположения, че черешовите дървета са били използвани в Гръцки и Римски култури идват от литературните историци и се оказва, че черешовото дърво е важно в много професионални приложения за древните.
Много е вероятно птичите изпражнения да са я пренесли към Европа, още преди съществуването на човешката цивилизация.
 
Гърците най-вероятно са култивирали плодове първи.

Римляни култивирали плодовете, тъй като са били от съществено значение за диетата на Римските легионери (използването им вероятно е разпространило плодовете из цяла Западна Европа).

Сред семената на плодовете, които са били изпратени през 1628 г. до населеното място в Плимут - Масачузетс, от колонията в Масачузетския залив са били череша, праскова, слива, леска, ябълка, дюля и нар и според записите, те израснали и процъфтели.

Смята се, че Английските колонисти донесли плодовете към Новия свят преди 1630 г., но те изглежда не са процъфтявали в източната част на САЩ.

По-късно, Френски колонисти от Нормандия, донесли костилки, които са засадени по поречието на река Сейнт Лорънс и по надолу в района на Големите езера.

Уилям Bartram открива сорта череша - Bird Cherry или Hackberry (Prunus padus), растяща в близост до Аугуста, Джорджия през 1773 г., и я вписва в книгата си - Пътешествия, когато извършва опис на растенията растящи в Юга, след като Испанците изоставили и преотстъпили земята на Англичаните.
Американския ботаник - Лутър Бърбанк, два века по-късно смята, че черешата - Prunus padus трябва да бъде включена в родството на бъдещите черешови хибриди, защото тя е най-студоустойчивата известна череша - с нейните характеристики и нейният имунитет към повечето от насекомите и болестите, тя все още е една от най-издръжливите череши.

Bird Cherry или Hackberry (Prunus padus)

Модерния ден черешата, като производство започва в средата на 1800 г.

На 17 ноември 1847 г. Хендерсън Lewelling и синът му Алфред пренасят от Айова до Западен Орегон със специален вагон теглен от волове 700 плодни дръвчета, сред които черешата - Prunus padus, ябълки, круши, сливи и дюли.
Говори се, че група от враждебни индианци, виждайки характера на товара им, позволили безопасното им преминаване през тяхната територия.
Lewelling Farms стават известни със своите сладки череши от овощните си градини, които влизат в производство през 1854 г.

Стенопис намиращ се в Portland OR

Уилям Хендерсън Lewelling

През 1852 г., Питър Дохърти презвитериански мисионер, живеещ в северната част на щата Мичиган, засажда първата черешова градина в Стария Мисия полуостров (в близост до Гранд Траверс, Мичиган).
За голяма изненада на други фермери и индианци, които са живели в района, черешовите дървета на Дохърти, са процъфтявали и скоро другите жители от района, завъдили дърветата от него.
Районът се оказал идеален за отглеждане на череши, защото температурата на арктическите ветрове на езерото Мичиган през зимата - охлаждали овощните градини през лятото.

Питър Дохърти

Вишните също са родом от Мала Азия и са пренесени към Новия свят от преселници, дори по-рано от черешите.

Първите търговски овощните градини от вишни в Мичиган са засадени през 1893 г. в Ridgewood Farm в близост до мястото на оригиналните насаждения Питър Дохърти.
От началото на 1900 г., вишневата индустрия е твърдо установена в държавата, не само в областта на Traverse City, но по цялото протежение на езерото Мичиган от Benton Harbor да Elk Rapids.
Скоро производство надминава другите основни култури.
Първото съоръжение за преработка на череши, е в Traverse City Консервната компания и рубиненочервения плод скоро се превозва до Чикаго, Детройт и Милуоки.

Commercial cherry pitter, 1912

Има безброй видове череши в резултат на нови сортове и хибриди, разработени за по-голяма издръжливост и аромат.
Най-известният сладък сорт череши е Bing, този сорт череши получил името си от един от Китайските работници във фермата на Lewelling.
Друг сладък сорт череши е Ламбер, който също има своето начало от Lewelling Фермата.

Този плод може да се открие в Азия, Европа, Северна Америка, Иран, Турция, САЩ, Германия, а Италия е водещ в производството на череши.
Заедно, тези страни произвеждат над 1,1 милиона тона (над един милион метрични тона) череши годишно.
Тяхният рубинено-червен цвят и сладък вкус е спечелил място на трапезата на Римските завоеватели, Гръцки граждани и Китайските благородници.
В допълнение, части от самото дърво отдавна се използват и за медицински цели.  
Местните Американци използват листата и внимателно подготвят чайове от тях за лечение на настинки и кашлица.
Други нации са експериментирали със стъблото на черешата във вид на чай за лечение на бъбречни заболявания.

 

Не толкова фолклор, колкото забележителен природен феномен, е почитаното дърво, наречено Ishiwari-zakura (скалното черешово дърво), което се намира до окръжния съд на Мориока на главната улица, която може да се каже, че е правителственият офис на град Мориока, Япония.
Това дърво се е вкоренило в малка пукнатина на камъка и в крайна сметка е станало достатъчно голямо, за да разцепи камъка наполовина.
Днес дървото е на 400 години и продължава да привлича посетители.
През 1923 г. „Ишивари Закура” е обявен за национално природно съкровище през 1923 г. и природен паметник на Япония, но как е родено, остава загадка.
„Ишивари Закура” става известен в цялата страна през ерата Мейджи, когато императорът Мейджи посещава Тохоку и спира в Мориока.
По онова време „Оуун-иши“ беше официалното наименование на „Ишивари Закура“.
През 1932 г. дървото е почти унищожено, когато съда непосредствено зад него се запалва.
За щастие е спасено от смелите усилия на пожарникарите и местния градинар Фуджимура Джитаро, който рискува живота си, за да спаси дървото.
Семейството на Джитаро продължават да работят, като доброволци и да се грижат за дървото, като през зимата го увиват в ръкав от слама, за да го предпазят от измръзване, както и да подкрепят с дървени опорни греди.

400-годишното черешово дърво в Мориока, Япония.

Тази гигантска лъжица с череша е построена през 1985 г. от художника Клаес Олденбург и съпругата му, Coosje van Bruggen и се намира в центъра на Минеаполис в Градинския Арт Център Walker, най-големият градски парк за скулптури в света.
Олденбург е художник известен с построяването на извънгабаритни версии на предмети от бита и хранителни продукти.
Заедно със съпругата си той създава редица обществени скулптури, включително Batcolumn скулптурата в Чикаго.

Batcolumn скулптурата в Чикаго

Самата лъжицата тежи 5,800 кг, а черешата, други 544.31 кг. Дръжката на черешата действа като фонтан, който разпръсква вода в лъжицата и езерото под нея.

Статуя

Дивата череша в фолклора има необичайни асоциации с кукувицата, в която птицата трябва да се нахрани три пъти с череши, преди да може да спре да пее.

Сортовете череши, които правят розови цветове, се отглеждат с декоративни цели, тези сортове не произвеждат плодове.

Едно дърво дава около 7000 череши годишно.

Черешите са с ниска калорична стойност, 100 гр. череши имат, само 63 калории.

Научни експерименти показват, че черешите имат потенциал за намаляване на възпалението и усещането за болка при плъховете.

Вътрешната кора на черешата се използва при производството на сироп за кашлица.

Дървеният материал от череша има финна структура и затова често се използва в производството на мебели.

Според свитъците от Мъртво море, черешовите костилки имат сатанинска власт.

Черешите са използвани за ароматизиране на алкохолни напитки, като уиски, джин и черешово бренди.

Смолата, която изтича от черешовото дърво, е била използвана в миналото от децата, като дъвка.

Най-тежката череша в света е отгледана от Херардо Магипинто (Италия) и е тежала 21,69 г (0,76 унции) на 21 юни 2003 г.

Най-скъпата кутия с череши беше продадена за 35 000 австралийски долара (31 771 щатски долара, 20 056 британски лири), от Sydney Markets, (Австралия), съвместно с Variety the Children Charity NSW. Кутията с череши беше купена от Ник Мораитис (Австралия) на 24 октомври 2007 г.

Думата "череша" идва от турският град Cerasus.

Канада държи рекорда за печене на най-големият черешов пай в света.
Паят с тегло от невероятните 18 000 кг (това е около 39 683 паунда) опечен през 1990 г. в Oliver, Британска Колумбия, счупи рекорда на по-рано проведения в Traverse City.

Паят с тегло 18 000 кг опечен в Oliver, Британска Колумбия

В Съединените щати, има повече от 1000 различни разновидности на черешови дървета.
От тези 1000, само около 10 сорта се произвеждат с търговска цел.

Химическата реакция между череши и алкали, като бакпулвер предизвиква синьо оцветяване на изпечения продукт.
Това може да бъде предотвратено чрез използване на сметана вместо мляко в рецептата или чрез добавяне на кисела течност.

Първите череши, засадени в Вашингтон, първоначално са били дадени на Съединените щати, като подарък от народа на Япония през 1912 г., като кметът на Токио дава повече от 3000 черешови дървета в чест на нарастващата връзка между двете страни.
Черешите се отбелязват ежегодно в продължение на две седмици в Националния Черешов фестивал във Вашингтон, окръг Колумбия, като празник на пролетта и приятелството между гражданите на Съединените щати и Япония.  
Първият фестивал се провежда през пролетта на 1935 г., и Япония дарява още 3800 дървета череши.
Всяка година повече от един милион души посещават Вашингтон, окръг Колумбия, за да се възхищават на черешовите цветове в целия град, по време на Черешовият фестивал, който се провежда през март и април.
Според Националния Черешов фестивал, цветовете са символ на приятелството между Япония и САЩ.

Черешовият цвят е национален цвят на Япония.
Известни, като "Сакура" на японски, тези бледи цветове са нещо повече от символ на пролетта - като символизират подновяване и надежда.
Пикник под цъфналите черешови дървета е Японска традиция.
Вековният обичай се нарича "Hanami", което означава, гледане на цветовете.
Ранните писания намекват, че традицията започва с императори и членове на императорския дворец.
Hanami пикниците, са може би по-зрелищни през нощта.
За тези среднощни пикници, известни като "yozakura", Японците окачват хартиени фенери в черешовите дървета, за да ги осветят.

Изображението, черешов цвят на фона на планината Фуджи, е най-емблематичната гледка в Япония.

Нито САЩ, нито Япония държат титлата за Черешова столица в света.
По-скоро това е Macon, Грузия, която е дом на 300,000 Йошино черешови дървета.
Макар че тези дървета, очевидно не са родени на юг, местният бизнесмен Уилям А. Fickling старши, открил една череша в собствения си заден двор през 1949 г. и на бизнес пътуване до Вашингтон, окръг Колумбия, той научава повече за черешите.

Всяко дърво може да цъфти само в продължение на една седмица, докато черешовия цвят обикновено продължава цъфти около един месец, считано от датата на първото и последното дърво цъфтеж.

Три забележителни дървета в Япония са достигнали невероятната възраст от 1000 и 2000 години.
Това са най-дълголетните черешови дървета не само в Япония, но и в света.

Първото е Miharu Takizakura, в Miharu, префектура Фукушима, Япония - възраст около 1000 години.
Тази цъфнала череша се намира в град Miharu в централната част на Фукушима и се счита от мнозина за най-красивото дърво в Япония.
" Takizakura - Сакура " буквално означава "водопад черешово дърво" - Едно име, дадено му, поради широките увиснали клони, който изглежда като каскаден водопад.
Дървото е високо 12 метра, обиколката му е от около 9,5 метра и е разпространено на около 25 метра.
Обявено е за национално богатство през 1922 година.
То е популярна туристическа дестинация и около 300 000 души го посещават всяка година.
Черешовият цвят е толкова важен за нацията, че всяка година метеорологичната агенция прогнозира много от рано цъфтежа му, така че хората да могат да планират своите пролетни почивки по-рано.
Местните новинарски емисии също дават ежедневни обновления за състоянието на цветчета в околните райони.
Град Miharu е претърпява тежко цунами и земетресение през март 2011 г., но удивително дървото оцеляло и разцъфнало в рамките на един месец след трагедията, заради което Японския народ го превръща в символ на издръжливост, надежда и реконструкция.
Неговата величественост, когато цветовете са в пълен разцвет е толкова велика, че често се използва за мотив в Японските изкуства, като японски картини и рисунки с туш.

Второто е Usuzumi Сакура в Нео, Motosu, Гифу префектура, Япония - възраст около 1500 години.
Тази цъфнала череша в Motosu, Гифу е над 1500 години.
Според историческите записи дървото е било засадено в началото на 6 век от император Keitai.
Дървото е високо 17.2 метра с обиколка от 9,2 метра и е с площ от около 30 метра.
Цветовете са уникални с това, че минават през три етапа на цъфтеж, като първо са меко розови, постепенно стават бели, като цъфтят и най-накрая се превръщат в бледо сиви, когато цветовете опадат - оттам идва и името Usuzumi, което се превежда като "бледа мастилена череша".

И третото Jindai Сакура, Yamataka, Hokuto, Яманаши префектура, Япония - възраст около 1800-2000 години.
И последната и най-стара череша, която се нарича майка на всички черешови дървета, се намира в Jisso-Джи комплекс храм в Yamataka  и е на възраст между 1800 - 2000 години.
Според местния фолклор е насадено от 12-ия император на Япония.
Дървото е с височина около 10,30 метра и обиколка около 11,80 метра.
На 12 октомври 1922 г. е обявено за един от първите природни паметници на Япония.

И още една специална селекция, която подбрах от най-зрелищните живописни места, където могат да се наблюдават черешовите цветове в Hirosaki парк.

1. Най-популярното място на цъфналите череши, което привлича над 2 милиона посетители годишно.
Повече от 50 видове черешов цвят, се конкурират помежду си по красота с цитадела кулата на замъка Hirosaki.
Пейзажът с кулата на замъка, червеният Gejobashi мост и черешовите цветове в предната част на кулата на замъка е особено красив.

2. Красиво оформените плачещи черешови дървета са засадени в района на замъка Honmaru Hirosaki.
Mt. Iwaki стои на заден план, изолиран с голямата планина Фуджи.
Планината е символ на Аомори префектурата и контрастът между запазеният сняг в планината, синьото небе и черешовите цветове е грандиозен.

3. Западно от императорския дворец, разположен в центъра на Токио е Chidorigafuchi Ров път с невероятните цъфналите череши, засадени по протежение на рова.
Ровът може да се пресича с лодка, а черешовите цветове наблюдавани от повърхността на водата, са наистина невероятни.
Наем на лодки има на разположение от 9 сутринта до 17:00 а цената е 1 000 йени за 60 минути или 16,85 лв.

4. Тунелът с черешов цвят е друго популярно място в западната част на рова.  
Това място е толкова популярно, че е особено претъпкано през деня в сезона на цъфналите череши.
В по-спокойна обстановка, е единствено рано сутрин или късно вечерта.

5. Hirosaki парк обикновено отварят само през деня, но по време на "Hirosaki Sakura-Matsuri - фестивала на черешите", отваря и през нощта, а черешовите цветове се осветяват с прожектори и изглеждат, като плаващи в тъмното, магически и пленителен изглед, който не може да се види през деня.

6. Гледката на черешовият цвят в целия им блясък е това, което всеки иска да види, но има и друг великолепен изглед, който остава за тези, които са пропуснали срока за пълния разцвет.
Това е изглед на рова, покрит с падналите венчелистчета.
Цялата повърхност на рова се превръща в розов килим, който може да се види в продължение на няколко дни от началото до средата на май.

 

Черешите могат да символизират плодородие, веселби, и празничност.
В Япония, където вишневия цвят е национално цвете, черешите представляват красота, учтивост и скромност.
Древните китайци смятат плода за символ на безсмъртието.
Една Китайски легенда разказва за богинята Xi Wang Mu, в чийто двор черешите на безсмъртие узряват вече хиляда години.
Защото черешовото дърво се е смятало, че пази от зли духове, Китайците поставят черешови клони над вратите си за Нова година и издълбани от дърво черешови статуи да стоят на стража пред домовете си.

Черешата е дълбоко вкоренена в историята на САЩ, благодарение на една дългогодишна басня.
Разказвани са много истории за пословичната честност на Джордж Вашингтон, като дете.
Една от най-известните истории е за това как той, когато е бил на около 6 години, получил за подарък от заможен майстор една малка брадва и за да изпробва новата брадва, отсича черешово дърво.
Когато баща му опитва да разбере кой е злосторника, Джордж казва една от най-прословутите си реплики в Американската история „Не мога да лъжа, аз бях този, който отсече черешата“.
Баща му го прегърнал и казал, че честността му е на стойност повече от хиляда дървета.
По ирония на съдбата, тази емблематична история за стойността на честността е изобразена в една от първите биографии на Вашингтон от Персън Мейсън Уиймс, който е енорийски свещеник в Маунт Върнън.
Биографията на Уиймс, за животът на Вашингтон е публикувана за първи път през 1800 г. и става истински бестселър.
Въпреки това митът за черешовото дърво не се поява, до петото издание на книгата - публикувано през 1806 г.
Въпреки, че има и други митове за Вашингтон в книга на Уиймс, митът за черешовото дърво се превръща в най-популярните и баснята  остава важна част от културното наследство на Американците.
Тя е включена в комикси, анимационни филми и особено в политически карикатури.
Американците обичат да използват митът, като стандарт за политици и президенти от Уилям Маккинли и Теодор Рузвелт до Ричард Никсън, Джордж У. Буш, и Барак Обама, които са били включени в черешовите тематични карикатури.
Дълголетието на мита за черешата говори много за Американските идеали и наследството оставено от Вашингтон.

 

Покажи :
Покажи :
Сортиране по :
Бигаро бюрла
Сорт: Череша - Бигаро бюрла
Дърво: Средно до силно растящо.
Тегло: 7.5 гр.
Срок на зреене: 10 - 15 май.
Наличие: 42
Плодовете имат добре балансирана сладост и перфектно сладко тръпчив къпина-привкус. Кожицата е дебела, червена с гланц. Могат да се берат механизирано. ...
Плодовете имат добре балансирана сладост и перфектно сладко тръпчив къпина-привкус. Кожицата е дебела, червена с гланц. Могат да се берат механизирано. ...
12,00лв.
Бигаро бюрла - 3 г.
Сорт: Череша - Бигаро бюрла - 3 годишни - плододаващи.
Дърво: Предлагания сорт е с височина 1.70 - 2.20 метра и 3 - 5 добре развити разклонения.
Тегло: 7.5 гр.
Срок на зреене: 10 - 15 май.
Наличие: 86
Плодовете имат добре балансирана сладост и перфектно сладко тръпчив къпина-привкус. Кожицата е дебела, червена с гланц. Могат да се берат механизирано. ...
Плодовете имат добре балансирана сладост и перфектно сладко тръпчив къпина-привкус. Кожицата е дебела, червена с гланц. Могат да се берат механизирано. ...
20,00лв.
Ранна черна едра
Сорт: Череша - Ранна черна едра
Дърво: Дървото е силнорастящо и придобива големи размери.
Тегло: 6 - 7 гр.
Срок на зреене: 20 - 24 май.
Наличие: 25
Месото е тъмночервено, меко до средно твърдо, сочно сладко възкисело, с оцветен сок. Костилката се отделя от месото. Използват се предимно за консумация в прясно състояние, но са много добри и за преработка в компоти.   ...
Месото е тъмночервено, меко до средно твърдо, сочно сладко възкисело, с оцветен сок. Костилката се отделя от месото. Използват се предимно за консумация в прясно състояние, но са много добри и за преработка в компоти.   ...
12,00лв.
Ранна черна едра - 3 г.
Сорт: Череша - Ранна черна едра - 3 годишни - плододаващи.
Дърво: Предлагания сорт е с височина 1.70 - 2.20 метра и 3 - 5 добре развити разклонения.
Тегло: 6 - 7 гр.
Срок на зреене: 20 - 24 май.
Наличие: 78
Месото е тъмночервено, меко до средно твърдо, сочно сладко възкисело, с оцветен сок. Костилката се отделя от месото. Използват се предимно за консумация в прясно състояние, но са много добри и за преработка в компоти.   ...
Месото е тъмночервено, меко до средно твърдо, сочно сладко възкисело, с оцветен сок. Костилката се отделя от месото. Използват се предимно за консумация в прясно състояние, но са много добри и за преработка в компоти.   ...
20,00лв.
Съмбърс
Сорт: Череша - Съмбърс
Дърво: Умерено растящо.
Тегло: 10 - 12 гр.
Срок на зреене: 30 май – 05 юни.
Наличие: 33
Черешата е забележително едра. Дръжката е средно дълга, а кожата е стегната с наситено червен цвят и тонове на виолетово, бяло и каберне. Аромата на плода е едновременно сладък и кисел, плътен и сочен с червено оцветен сок. ...
Черешата е забележително едра. Дръжката е средно дълга, а кожата е стегната с наситено червен цвят и тонове на виолетово, бяло и каберне. Аромата на плода е едновременно сладък и кисел, плътен и сочен с червено оцветен сок. ...
12,00лв.
Сумит
Сорт: Череша - Сумит
Дърво: Силно растящо.
Тегло: 10 - 12 гр.
Срок на зреене: 1 - 10 юни.
Наличие: 45
Плодовете са много големи със широко сърцевидна форма. Кожата е ярко червена, а когато са напълно узрели, става тъмно червена и лъскава. Месото е хрупкаво, сладко и сочно със отличен вкус. ...
Плодовете са много големи със широко сърцевидна форма. Кожата е ярко червена, а когато са напълно узрели, става тъмно червена и лъскава. Месото е хрупкаво, сладко и сочно със отличен вкус. ...
12,00лв.
Сумит - 3 г.
Сорт: Череша - Сумит - 3 годишни - плододаващи.
Дърво: Предлагания сорт е с височина 1.70 - 2.20 метра и 3 - 5 добре развити разклонения.
Тегло: 10 - 12 гр.
Срок на зреене: 1 - 10 юни.
Наличие: 95
Плодовете са много големи със широко сърцевидна форма. Кожата е ярко червена, а когато са напълно узрели, става тъмно червена и лъскава. Месото е хрупкаво, сладко и сочно със отличен вкус. ...
Плодовете са много големи със широко сърцевидна форма. Кожата е ярко червена, а когато са напълно узрели, става тъмно червена и лъскава. Месото е хрупкаво, сладко и сочно със отличен вкус. ...
20,00лв.
Ван
Сорт: Череша - Ван
Дърво: Силно растящо.
Тегло: 7 - 8 гр.
Срок на зреене: 15 - 20 юни.
Наличие: 33
Повърхността на черешата е гладка и заоблена, с наситено червено до черно покритие. Аромата на плода е с богата и концентрирано изявена сладост. Месото е твърдо и сочно, когато узрее. Дръжката е къса и дебела, костилката се отделя. Плод...
Повърхността на черешата е гладка и заоблена, с наситено червено до черно покритие. Аромата на плода е с богата и концентрирано изявена сладост. Месото е твърдо и сочно, когато узрее. Дръжката е къса и дебела, костилката се отделя. Плод...
12,00лв.
Ван - 3 г.
Сорт: Череша - Ван - 3 годишни - плододаващи.
Дърво: Предлагания сорт е с височина 1.70 - 2.20 метра и 3 - 5 добре развити разклонения.
Тегло: 7 - 8 гр.
Срок на зреене: 15 - 20 юни.
Наличие: 82
Повърхността на черешата е гладка и заоблена, с наситено червено до черно покритие. Аромата на плода е с богата и концентрирано изявена сладост. Месото е твърдо и сочно, когато узрее. Дръжката е къса и дебела, костилката се отделя. Плод...
Повърхността на черешата е гладка и заоблена, с наситено червено до черно покритие. Аромата на плода е с богата и концентрирано изявена сладост. Месото е твърдо и сочно, когато узрее. Дръжката е къса и дебела, костилката се отделя. Плод...
20,00лв.
Регина
Сорт: Череша - Регина
Дърво: Силно растящо.
Тегло: 7 - 8 гр.
Срок на зреене: 20 - 25 юни.
Наличие: 47
Регина има всички характеристики на търговска марка череши. Много едри, сладки и сочни череши с лъскав наситено червен цвят и ниска киселинност. ...
Регина има всички характеристики на търговска марка череши. Много едри, сладки и сочни череши с лъскав наситено червен цвят и ниска киселинност. ...
12,00лв.
Регина - 3 г.
Сорт: Череша - Регина - 3 годишни - плододаващи.
Дърво: Предлагания сорт е с височина 1.70 - 2.20 метра и 3 - 5 добре развити разклонения.
Тегло: 7 - 8 гр.
Срок на зреене: 20 - 25 юни.
Наличие: 92
Регина има всички характеристики на търговска марка череши. Много едри, сладки и сочни череши с лъскав наситено червен цвят и ниска киселинност. ...
Регина има всички характеристики на търговска марка череши. Много едри, сладки и сочни череши с лъскав наситено червен цвят и ниска киселинност. ...
20,00лв.
Кордия
Сорт: Череша - Кордия
Дърво: В началото дървото е силно растящо, а след това е със среден растеж и образува широка конусовидна корона.
Тегло: 11 - 12 гр.
Срок на зреене: 25 - 30 юли.
Наличие: 40
Плодовете са със сърцевидна форма, много едри със средно тегло около 11 гр. Имат отлична равномерност на зреене. Кожицата е дебела, лъскава, червеникаво-кафява до гарваново-черна при узряване. Месото е твърдо, сочно, хрупкаво, с отличен ...
Плодовете са със сърцевидна форма, много едри със средно тегло около 11 гр. Имат отлична равномерност на зреене. Кожицата е дебела, лъскава, червеникаво-кафява до гарваново-черна при узряване. Месото е твърдо, сочно, хрупкаво, с отличен ...
12,00лв.
Кордия - 3 г.
Сорт: Череша - Кордия - 3 годишни - плододаващи.
Дърво: Предлагания сорт е с височина 1.70 - 2.20 метра и 3 - 5 добре развити разклонения.
Тегло: 11 - 12 гр.
Срок на зреене: 25 - 30 юли.
Наличие: 84
Плодовете са със сърцевидна форма, много едри със средно тегло около 11 гр. Имат отлична равномерност на зреене. Кожицата е дебела, лъскава, червеникаво-кафява до гарваново-черна при узряване. Месото е твърдо, сочно, хрупкаво, с отличен ...
Плодовете са със сърцевидна форма, много едри със средно тегло около 11 гр. Имат отлична равномерност на зреене. Кожицата е дебела, лъскава, червеникаво-кафява до гарваново-черна при узряване. Месото е твърдо, сочно, хрупкаво, с отличен ...
20,00лв.
Вишнап М-15
Сорт: Вишнап М-15
Дърво: Умерено растящо.
Тегло: 5 - 6 гр.
Срок на зреене: 5 - 20 юни.
Наличие: В наличие
Плодовете са едри, широко-закръглени, с тънка тъмно червена кожица. Месото им е много сочно, меко, интензивно червено, ароматично, приятно кисело, отлично на вкус. Сокът е яркочервен. Костилката е средно едра (0,25 г), полуотделяща се. ...
Плодовете са едри, широко-закръглени, с тънка тъмно червена кожица. Месото им е много сочно, меко, интензивно червено, ароматично, приятно кисело, отлично на вкус. Сокът е яркочервен. Костилката е средно едра (0,25 г), полуотделяща се. ...
12,00лв.
Вишна
Сорт: Вишна
Дърво: Умерено растящо.
Тегло: 4 - 5 гр.
Срок на зреене: 15 – 20 юни.
Наличие: В наличие
Кожицата им е тъмно червена, а месото и сокът рубинено-червени, с тръпчиво кисел вкус и приятен аромат. Родовитостта е добра и редовна. Плодовете - съдържат инвертна захар и захароза, азотни съединения, свободни киселини, танини, инозин, ...
Кожицата им е тъмно червена, а месото и сокът рубинено-червени, с тръпчиво кисел вкус и приятен аромат. Родовитостта е добра и редовна. Плодовете - съдържат инвертна захар и захароза, азотни съединения, свободни киселини, танини, инозин, ...
12,00лв.
Бяла Драганова
Сорт: Череша - Бяла Драганова
Дърво: Силно растящо.
Тегло: 5 гр.
Срок на зреене: 20-30 юни.
Наличие: 19
Кожицата е кехлибарено-жълта. Месото е сочно, сладко, с безцветен сок. Зрелите череши са бързо развалящи се и се натъртват много лесно. Следователно тези плодове, е най-добре да се консумират пресни, веднага след прибиране на реколтата. ...
Кожицата е кехлибарено-жълта. Месото е сочно, сладко, с безцветен сок. Зрелите череши са бързо развалящи се и се натъртват много лесно. Следователно тези плодове, е най-добре да се консумират пресни, веднага след прибиране на реколтата. ...
12,00лв.
Бяла Драганова - 3 г.
Сорт: Череша - Бяла Драганова - 3 годишни - плододаващи.
Дърво: Предлагания сорт е с височина 1.70 - 2.20 метра и 3 - 5 добре развити разклонения.
Тегло: 5 гр.
Срок на зреене: 20-30 юни.
Наличие: В очакване
Кожицата е кехлибарено-жълта. Месото е сочно, сладко, с безцветен сок. Зрелите череши са бързо развалящи се и се натъртват много лесно. Следователно тези плодове, е най-добре да се консумират пресни, веднага след прибиране на реколтата. ...
Кожицата е кехлибарено-жълта. Месото е сочно, сладко, с безцветен сок. Зрелите череши са бързо развалящи се и се натъртват много лесно. Следователно тези плодове, е най-добре да се консумират пресни, веднага след прибиране на реколтата. ...
20,00лв.
Бяла местна
Сорт: Череша местна
Дърво: Силно растящо.
Тегло: 5 гр.
Срок на зреене: 10 - 20 юни.
Наличие: 7
Кожицата е жълта с червен отенък от огяваната от слънцето страна. Месото е сочно, сладко, с безцветен сок. Зрелите череши са бързо развалящи се и се натъртват много лесно. Следователно, тези плодове са най-добре да се консумират пресни, ...
Кожицата е жълта с червен отенък от огяваната от слънцето страна. Месото е сочно, сладко, с безцветен сок. Зрелите череши са бързо развалящи се и се натъртват много лесно. Следователно, тези плодове са най-добре да се консумират пресни, ...
12,00лв.
Бяла местна - 3 г.
Сорт: Череша местна - 3 годишни - плододаващи.
Дърво: Предлагания сорт е с височина 1.70 - 2.20 метра и 3 - 5 добре развити разклонения.
Тегло: 5 гр.
Срок на зреене: 10 - 20 юни.
Наличие: 24
Кожицата е жълта с червен отенък от огяваната от слънцето страна. Месото е сочно, сладко, с безцветен сок. Зрелите череши са бързо развалящи се и се натъртват много лесно. Следователно, тези плодове са най-добре да се консумират пресни, ...
Кожицата е жълта с червен отенък от огяваната от слънцето страна. Месото е сочно, сладко, с безцветен сок. Зрелите череши са бързо развалящи се и се натъртват много лесно. Следователно, тези плодове са най-добре да се консумират пресни, ...
20,00лв.
Ърли Лори
Сорт: Череша - Ърли Лори
Дърво: Умерено растящо.
Тегло: 10 - 12 гр.
Срок на зреене: 5 - 15 май.
Наличие: 24
Едни от най-ранните хрущялки. Плодовете са едри със сферична, леко сплесната форма. Кожата е тъмно червена. Месото е плътно, сладко, с много лека, приятно кисела жилка. Костилката се отделя или полуотделя от плодовото месо. ...
Едни от най-ранните хрущялки. Плодовете са едри със сферична, леко сплесната форма. Кожата е тъмно червена. Месото е плътно, сладко, с много лека, приятно кисела жилка. Костилката се отделя или полуотделя от плодовото месо. ...
12,00лв.